Švajcarski stručnjak predviđa kada će porasti potražnja za naftom

CC0 / Pixabay / Nalazište nafte
Nalazište nafte - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povećanje potražnje za naftom može se očekivati već krajem aprila, kada će deo ograničenja zbog virusa korona biti ukinut, mada ne treba isključiti i neki pesimističniji scenario, izjavio je glavni makroekonomista i šef odeljenja za perspektivna istraživanja „Next Generation“ švajcarske banke „Julijus Baer“ Norbert Riker.
„Globalna potražnja za naftom je prošle nedelje pala za više od 10 odsto u odnosu nivo pre pandemije“, istakao je Riker.

Prema rečima švajcarskog stručnjaka, sve mere, koje su povezane s izolacijom kao načinom borbe protiv pandemije Kovid-19, imaju šokantan uticaj na ekonomiju i potražnju za naftom.

Kako je istakao, zbog svega će najveće gubitke pretrpeti avio-saobraćaj.

Pored toga, tvrdi Riker, prelazak građana na rad od kuće i, generalno, smernice za ostajanje u domovima, dovode do značajnog smanjenja saobraćaja na putevima.

„Pad proizvodnje u Kini u februaru delimično pokazuje kako se može razvijati situacija u zapadnim zemljama. Ipak, pandemija je događaj bez presedana i zato je visok stepen neizvesnosti daljeg razvoja događaja“, zaključio je švajcarski stručnjak.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove koronavirusne infekcije KOVID-19 za pandemiju.

Prema poslednjim podacima, u svetu je do danas od koronavirusa obolelo više 720.000 ljudi, dok je 33.986 osoba preminulo. Oporavilo se preko 150.000 ljudi.

Pratite najnovije informacije o pandemiji Kovid-19 na Sputnjiku.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala