Ruski lekar otkrio zbog čega je korona posebno opasna

CC BY 2.0 / NIAID-RML / Virus korone pod mikroskopom
Virus korone pod mikroskopom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lekar i direktor farmaceutske kompanije „NovaMedika" Zahar Lejkin izjavio je da virus korona poseduje jedinstveno svojstvo — naime, RNK virusi, u koje spada i Kovid-19, veoma brzo mutiraju.
„Ne postoji nijedan ciklus replikacije virusa, koji reprodukuje isti virus. Svaki ciklus je nova mutacija", izjavio je Lejkin.

Prema njegovim rečima, virusne čestice se ne ponavljaju prilikom generacije u ćeliji. Kada su kineski lekari predali nekoliko desetina sojeva virusa, koje su izdvojili tokom epidemije u zemlji, u njima je već bilo 149 mutacija.

Lekar objašnjava da među divljim životinjama cirkuliše nekoliko stotina sojeva virusa korona, i oko 40 među ljudskom populacijom.

„Kada je reč o sezonskim zarazama, 15 odsto uzročnika čine virusi korona", ističe lekar i dodaje da grupa virusa prouzrokuje tešku upalu pluća.

„Virus korona ima sposobnost da razmenjuje svoj genetski materijal između čestica. To je takozvana rekombinacija. Ne samo da razmenjuje sojeve kod ljudi, nego i kod divljih životinja, što se i desilo u Kini", pojasnio je Lejkin.

Čitajte na sajtu Sputnjika najnovije informacije o pandemiji virusa korona u svetu i kod nas.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala