Ruska flota: Sovjetsko nasleđe i podmornice pete generacije

© Foto : Admiralty ShipyardsRuska podmornica
Ruska podmornica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Paralelno sa proizvodnjom podmornica pete generacije, Ruska flota modernizuje podmornice iz 80-ih i 90-ih i postavlja na njih savremeno naoružanje. Da li je to dovoljno za zaštitu morskih granica zemlje?

U Rusiji je 19. marta proslavljen Dan podmornica. Tradicionalno, u okviru proslave, uprava flote predstavila je svoje planove. Glavni komandant ratne mornarice admiral Nikolaj Evmenov saopštio je da će se nastaviti popravka i modernizacija podmornica projekta 667BDRM „Delfin“, 971 „Ščuka B“, 949A „Antej“. Zahvaljujući ovome, životni vek nuklearnih podmornica projekta 971 i 949A će se skoro udvostručiti.

Jedna od najvećih i najsavremenijih ruskih podmornica, Kursk, koja je eksplodirala i potonula tokom vojnih vežbi u avgustu 2000. - Sputnik Srbija
Stražari morskih dubina: U Rusiji se obeležava Dan podmorničara

Ruska flota kombinuje sovjetske i moderne podmornice

Treba podsetiti da su osnova modernog sastava nuklearnih udarnih podmornica ruske mornarice upravo podmornice ova dva projekta. Zaista, ovo su sve konstrukcije iz 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, a popravka neće napraviti od njih podmornice sledeće generacije u pogledu tehničkih i taktičkih karakteristika, ali je na taj način sasvim moguće modernizovati naoružanje i produžiti „život podmornice“

Nuklearne podmornice projekta 971 u svoje vreme stvarane su kao sovjetski odgovor na pojavu podmornica tipa „Los Anđeles“ u američkoj ratnoj mornarici, a njihovo glavna svrha je borba protiv neprijateljskih podmornica. Podmornice tipa 971 se prilično ozbiljno razlikuju jedna od druge po mogućnostima u zavisnosti od godine proizvodnje, ali njihov savremeni sastav, u pogledu nivoa buke, blizak je najboljim svetskim modelima iz 1990-2000. godina.

© Sputnik / Oleg Kulešov / Uđi u bazu fotografijaPodmornice projekta 971 mogu da napadnu ne samo druge podmornice, nego i da pogode kopnene ciljeve.
Ruska flota: Sovjetsko nasleđe i podmornice pete generacije - Sputnik Srbija
Podmornice projekta 971 mogu da napadnu ne samo druge podmornice, nego i da pogode kopnene ciljeve.

Njihovo glavno naoružanje su torpeda i strateške krstareće rakete „Granat“. Podmornice projekta 971 mogu da napadnu ne samo druge podmornice, nego i da pogode kopnene ciljeve. Tokom modernizacije deo podmornica projekta moći će da koristi rakete kompleksa „Kalibar“, što će značajno proširiti borbene mogućnosti ovih podmornica.

Jedan „Antej“ može da probije PVO nosača aviona

Podsetimo da su krstareće rakete „Kalibar“ konstruisane na osnovu raketa „Granat“ i u suštini one su njihove  savremene „reinkarnacije“ koje takođe mogu da nose ne samo relativno laku nuklearnu bojevu glavu, nego i snažnu bezatomsku bojevu glavu koja čini ove rakete upotrebljivim u sukobima niskog intenziteta.

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaKrstareće rakete „Kalibar“ konstruisane na osnovu raketa „Granat“.
Ruska flota: Sovjetsko nasleđe i podmornice pete generacije - Sputnik Srbija
Krstareće rakete „Kalibar“ konstruisane na osnovu raketa „Granat“.

Podmornice projekta 949A „Antej“ jedne su od najboljih podmornica 1990-ih godina. Svaka takva podmornica je opremljena sa 24 krstareće rakete „Granit“ sa izvanrednim protivavionskim mogućnostima. Smatra se da napad jedne takve podmornice može sa velikom verovatnoćom da „probije“ protivvazdušnu odbranu udarne grupe nosača aviona i da bar izbaci nosača aviona iz stroja.

Ti će brodovi takođe dobiti „Kalibar“ sa nekoliko tipova raketa: krstareće rakete za uništavanje kopnenih ciljeva, kao i protivbrodske modifikacije. Uz to, svaka takva podmornica će nositi nekoliko desetina „Kalibara“ što je pretvara u izuzetno moćnu platformu za lansiranje.

Nuklearna trijada Rusije nezamisliva bez podmornica

Prelazak strateških raketnih podmornica prethodne generacije projekta 667BDRM na raketne komplekse „Lajner“ (obnovljena verzija balističke rakete „Sineva“ sa savremenim lakim nuklearnim bojevim glavama), uz popravku samih podmornica, obezbedio je morskim strateškim snagama ruske flote da sačuvaju raketni potencijal tokom izgradnje i testiranja podmornica četvrte generacije projekata 955 i 955A „Borej“.

Mislim da će u drugoj polovini 2020-ih godina, nakon završetka izgradnje „boreja“ i njihove predaje floti (ovaj proces je započet 2013. godine) sve podmornice projekta 667BDRM biti povučene iz borbenih snaga flote.

Dakle, osnova morske komponente nuklearne trijade Rusije biće podmornice „Borej“ sa raketom sa motorom na čvrsto gorivo „Bulava“, a ne nekoliko tipova podmornica i raketa kao do sada. To će smanjiti troškove eksploatacije i biće efikasnije sa ekonomske tačke gledišta. 

© Sputnik / Ilьdus Gilяzutdinov / Uđi u bazu fotografijaOsnova morske komponente nuklearne trijade Rusije biće podmornice „Borej“.
Ruska flota: Sovjetsko nasleđe i podmornice pete generacije - Sputnik Srbija
Osnova morske komponente nuklearne trijade Rusije biće podmornice „Borej“.

U svakom slučaju, održavanje podmornica iz 1990-ih godina u radno stanje daje ruskoj mornarici određeni sastav borbenih snaga. On je dovoljan za rešavanje svih osnovnih zadataka, dok se ne završi preoružavanje na strateške „Boreje“, kao i na podmornice četvrte generacije projekta 885M „Jasenj“ o kojima je „Nešenel Interest“ pisao u kontekstu „loših vesti“ za američku mornaricu.

Gde je peta generacija podmornica?

Na Dan podmornica Glavni komandant ratne mornarice admiral Nikolaj Evmenov govorio je o trenutnim radovima koji se tiču izgradnje nuklearnih podmornica pete generacije.

„Danas je u toku izgradnja podmornica četvrte generacije. Ali mi moramo gledati unapred. To je  zahtev vremena i naučno-tehnološkog napretka u izgradnji i razvoju flote“, rekao je on.

Informacija o izgradnji novih podmornica u svim velikim zemljama proizvođačima čuva se u tajnosti. Iz tog razloga postoji vrlo malo konkretnih informacija povodom izgradnje podmornica pete generacije.

Dan Ruske mornarice - Sputnik Srbija
Formirane dve nove protivpodmorničke udarne grupe ruske mornarice

Poznato je da su u Rusiji radovi započeti 2013. godine, a 2018. godine formiran je oblik perspektivne nuklearne podmornice „Haski“. Mediji su ranije saopštili da će podmornice pete generacije biti modularne. Odnosno, nije bitno da li će podmornica biti strateška ili će biti namenjena za upotrebu krstarećih raketa. Podmornice pete generacije će imati zajedničke strukturne elemente i opremu, a glavna razlika će biti samo u delovima gde se nalazi oružje.

Koliko je ovaj pristup opravdan i koliko će ga biti moguće realizovati, još uvek je teško pitanje. Glavne prednosti ovog pristupa su očigledne: ekonomičnost i brzina izgradnje, jer što je više serijske proizvodnje, jeftinije je. Izgradnja jedne serije podmornica koja se razlikuje samo po modulu oružja, mnogo je jeftiniji od izgradnje dva potpuno različita projekta.

Postoje i nedostaci: namena podmornica se značajno razlikuje, i pokušaj da se u jednom projektu razmotri mogućnost razmeštanja balističkih raketa i, na primer, smanjenje veličine same podmornice kako bi se osiguralo njeno lakše klizanje korz vodu pri velikim brzinama, može biti problem.

Nada na hipersonično oružje

Poznato je da su na kraju naučno-istraživačkog rada na projektu „Haski“ započeti eksperimentalni radovi na projektu „Lajka“, čiji je model već pokazan najvišem ruskom rukovodstvu. Po svemu sudeći, zasad govorimo u udarnoj verziji perspektivne podmornice koja će nositi naoružani kompleks sličan onome koji ima podmornica „Jasenj M“. Odnosno torpedne cevi iz kojih se mogu koristiti i torpeda i rakete, kao i jednu ili nekoliko vertikalnih lansiranih rampi za upotrebu krstarećih raketa dugog dometa za kopnene ciljeve i brodove protivnika.

Mislim da će glavni raketni sistem novih podmornica biti sistem sa hipersoničnom raketom „Cirkon“, koja bi trebalo da ima sposobnost efikasnog uništavanja bilo kakvih nadvodnih ciljeva i koja može probiti odbranu bilo kog modernog nosača aviona.

Takođe, nova podmornica će biti još tiša i trebalo bi da bude opremljena najnaprednijim sonarnim sistemom sa inteligentnom obradom signala, kao i sa mogućnošću razmene informacija sa drugim borbenim, brodovima i podmornicama.

© Foto : SevmashSavremene udarne nuklearne podmornice kao što je „Jasenj M“ već su jedne od najnaprednijih podmornica u svetu.
Ruska flota: Sovjetsko nasleđe i podmornice pete generacije - Sputnik Srbija
Savremene udarne nuklearne podmornice kao što je „Jasenj M“ već su jedne od najnaprednijih podmornica u svetu.

Savremene udarne nuklearne podmornice kao što je „Jasenj M“ već su jedne od najnaprednijih podmornica u svetu i ni u čemu nisu gore od zapadnih varijanti, ali tehnologije ne miruju. Ciklus stvaranja tako složene tehnike, kao što su podmornice, primetno se povećava sa svakom generacijom, i zato pojavu podmornica pete generacije ne treba očekivati pre druge polovine 2020-ih godina.

Sahrana ruskih podmornica
Definitivno je prerano za „sahranjivanje“ moderne ruske podmorničke flote. Voleo bih da ona brže obnavlja, ali uprkos svim poteškoćama, radovi su u toku. Zahvaljujući popravkama i modernizaciji došlo je do obnove brodova koji su izgrađeni u poslednjih 20 godina.

U međuvremenu, nekoliko novih dizel-električnih podmornica, na primer projekta 03636 i 677, preuzimaju deo zadataka nuklearnih podmornica. To su recimo, zaštita i odbrana baza strateških podmornica od neprijateljskih brodova i udarnih podmornica. Flota živi i razvija se.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala