Mogu da izdrže nuklearni napad: Zašto Pentagon šalje vojne timove u planinske bunkere

© AP Photo / Dan ElliottBunker na planini Čejen
Bunker na planini Čejen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Deo Severne američke komande izolovaće se u bunkeru planine Čejen u Koloradu, u blizini Kolorado Springsa, dok se koronavirus širi po Sjedinjenim Državama.

General američkih vazduhoplovnih snaga, Terens O'Šognesi, nedavno je najavio da će pojedini timovi iz komandnog centra, koji se nalazi u vazduhoplovnoj bazi u Koloradu, biti prebačeni u podzemne bunkere.

Američki ministar odbrane Mark Esper na konferenciji za medije - Sputnik Srbija
Pentagon: Koronavirus bi mogao da utiče na borbenu gotovost SAD

Jedan od takvih bunkera nalazi se na planini Čejen, a „zapečaćen“ je blindiranim vratima koja mogu da izdrže nuklearnu ekspoloziju jačine od 30 megatona.

„Naši posvećeni profesionalci iz Severnoameričke komande za protivvazdušnu odbranu i (NORAD) i američke Severne komande (NORTHCOM) napustili su domove, pozdravili se sa svojim porodicama i sada su izolovani od svih da bi se obezbedilo da mogu svakodnevno da prate situaciju radi odbrane naše domovine“, rekao je američki general.

On je dodao da će u bunkerima biti i drugi pripadnici vojske, ne otkrivajući detalje.

Američki ministar odbrane Mark Esper je prošle nedelje izjavio da Pentagon više neće objavljivati detalje o slučajevima zaraze virusom korona u svojim redovima da se, kako je kazao, ne bi otkrivale slabosti američim protivnicima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala