Da li vakcina koja postoji već 100 godina može da štiti od virusa korona

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaVakcina
Vakcina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vakcina koja se koristi već skoro ceo vek u prevenciji tuberkuloze jedna je od opcija koja bi mogla da štiti od virusa korona i naučnici već ispituju njenu efikasnost.

Poznata be-se-že vakcina, pored osnovnog delovanja u sprečavanju tuberkuloze, ima i niz drugih korisnih strana kada je zdravlje u pitanju, utvrdili su naučnici. Jedna od tih pozitivnih strana je i to što „uči“ prvu liniju ljudskog imuniteta da se brani od infekcija, objavilo je australijsko udruženje lekara.

Pokrenuta nova laboratorija Lajf sajens - Sputnik Srbija
Počela prva testiranja lekova i vakcine za koronavrus

Zbog toga će naučnici u Australiji i Holandiji ispitati njen učinak, a Svetska zdravstvena organizacija pozvala je stručnjake da se uključe u ta istraživanja kako bi se utvrdilo i da li be-se-že, vakcina koja se primenjuje na ljudima još od 1921. godine, može pomoći i u lečenju već zaraženih virusom korona.

U sklopu ovog istraživanja, u Australiji će 4.000 zdravstvenih radnika-dobrovoljaca biti vakcinisano. Jedna grupa dobiće vakcinu protiv sezonskog gripa i be-se-že vakcinu, a druga samo onu protiv gripa.

Poređenjem ove dve grupe, biće utvrđeno koliko be-se-že vakcina štiti od virusa korona, kazao je Najdžel Kertis sa Univerziteta Melburn, vođa tima koji sprovodi istraživanje.

„Ta vakcina može da podstakne imuni sistem da se bolje bori protiv velikog broja različitih infekcija, različitih virusa i bakterija“, rekao je Kertis.

Slično istraživanje sprovodi se i u Holandiji, rekao je Kertis, a uskoro će početi i u američkom gradu Bostonu.

Be-se-že vakcina je inače veoma jeftina, svake godine dobija je 130 miliona tek rođenih beba, a njena efikasnost biće ispitivana na zdravstvenim radnicima jer su najizloženiji virusu korona.

Prvi rezultati istraživanja očekuju se za oko tri meseca, a ispitivanje će trajati ukupno pola godine.

„Ne bismo radili ovo istraživanje da ne mislimo da bi be-se-že mogao da bude uspešan, iako to ne možemo da garantujemo“, rekao je Kertis.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala