Bugarska profesorka: Evropa bi bila snažna samo zajedno sa Rusijom

© Sputnik / Vladimir SergeevZastava Rusije i EU
Zastava Rusije i EU  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropa bi bila snažna samo zajedno sa Rusijom, što će jednog dana shvatiti deo evropskih zemalja, ali je teško reći kada će se to desiti i da li će upravo virus korona promeniti situaciju, izjavila je profesorka sa Fakulteta za istoriju Univerziteta u Sofiji Darina Grigorova.

Prema njenim rečima, situacija sa virusom korona teško da će prisiliti evropske zemlje da odustanu od ideje spoljnog neprijatelja.

„Evropa bi bila snažna samo zajedno sa Rusijom. I to će jednog dana shvatiti deo evropskih zemalja, ali je teško reći kada će se to desiti i da li će upravo virus promeniti situaciju", ističe Grigorova.

Prema njenim rečima, ruska pomoć Italiji je prilično čudno shvaćena u nekim evropskim medijima, pritom je zabrinutost izrazio i predsednik Francuske Emanuel Makron.

„Znači da za EU koncept ruskog neprijatelja ostaje na snazi. Isto kao što se u američkoj politici pojavio 'kineski neprijatelj' u pokušajima da virus nazovu 'kineskim'. To je čisti rasizam. Nažalost, ne mislim da će uskoro nastupiti primirje", izjavila je profesorka u intervjuu za Bugarski nacionalni radio.

Uništena socijalna država

 

U situaciji sa virusom korona niko ne govori o tome kako to utiče na tržišnu ekonomiju, dodaje profesorka.

„Niko ne govori o onome šta virus otkriva, a to je da je tržišna ekonomija ogoljena. Ako obratite pažnju, karantinu se pristupa veoma hedonistički - da vam bude zanimljivo, da vam čitaju bajke, da se radujete i mislite kako spasavate svet, ali da istovremeno ne razmišljate o uzrocima takve situacije", ističe Grigorova.

Prema njenom mišljenju, pojedine mere koje Zapad preduzima u borbi protiv virusa korona podsećaju na teoriju prirodne selekcije.

„Manifestovao se darvinizam, možemo ga nazvati atlantskim. Mere prema starijima doživljavamo kao nešto prirodno, ali u stvari jedan od pokazatelja civilizacije je odnos prema starijima. Hoće li vas lečiti u SAD bez osiguranja? Neće. Nismo spremni za virus korona, ne zbog toga što je strašan, nego što smo uništili socijalu državu", zaključuje Grigorova.

 Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da Evropska unija ne bi trebalo sebi da dozvoli da se zanosi pričama o tome da Italiji pomažu samo Rusija, Kina i Kuba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala