Britanci očajni: Epidemija će proći, ali strašni Putin ostaje

© AP Photo / Pavel GolovkinVladimir Putin
Vladimir Putin  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ni virus korona, ni kriza u celom svetu ne mogu zaustaviti informacione ratove i rusofobiju. Glavna tema u britanskim medijima ovih dana je premijera novog serijala pod nazivom „Putin: istorija ruskog špijuna", koji je počeo da se prikazuje na TV kanalu „Channel 4". Britanci i u karantinu podsećaju - epidemija će proći, ali strašni Putin ostaje.

Dokumentarna serija započinje pričom o 21-godišnjem Putinu, koji, impresioniran likom Maksa Oto Fon Štirlica iz TV serije „Sedamnaest trenutaka proleća", upisuje akademiju Komiteta državne bezbednosti SSSR-a (KGB), nakon čega uskoro započinje i političku karijeru.

Britanskim gledaocima je objašnjeno:„Štirlic je ruski Džejms Bond".

„Dve godine nakon izlaska filma 'Sedamnaest trenutaka proleća' Putin je započeo službu u KGB-u. Slika o odvažnom obaveštajcu ima veliki značaj u Rusiji, i veoma je važna za Putina lično", objašnjava bivši generalni konzul SAD u Sankt Peterburgu Džek Gosnel.

Strašni Putin je kriv za sve

Tvorci projekta tvrde da je istorija moderne Rusije posledica Putinove službe u KGB-u.

U detektivskom romanu, po zakonu žanra, treba da postoji ubistvo. U britanskom serijalu ni toga ne manjka.

Priča o trovanju Skripaljevih - Sergeja i Julije, pojavljuje se već u trećoj minuti serije. Opšti ton pripovedanja je uobičajen kada se govori o Rusiji - polunagoveštaji, poluoptužbe.

Ceo serijal je napravljen prema formuli „highly likely", odnosno „vrlo verovatno", dakle sve je zasnovano na pretpostavkama, bez iznošenja jasnih dokaza.

Režiseri filma su izmešali činjenice sa poznatim „strašnim pričama" o Rusiji, sve začinili emocijama, a celoj radnji su dali težinu umetanjem intervjua sa ljudima koji su zaista poznavali Putina, koji su proučavali njegovu biografiju. Među njima je kćerka Borisa Jeljcina - Tatjana Jumaševa, poznati ruski politički analitičar, autor prve biografije o Putinu, Aleksandar Rar, koga ne iznenađuje obilje „špijunskih priča" u završnoj verziji serijala.

Izmislili i „dokaze” o ruskoj propagandi

„Moglo se i očekivati da će se u filmu pojaviti Skripaljevi. Pa to je engleski film, zbog njihove publike neophodno je uvesti sve te ličnosti ili ih bar spomenuti, inače serijal ne bi 'prošao' u Engleskoj", ističe Rar.

Britanski novinari nisu zaboravili Rusiju ni u situaciji sa pandemijom, pa tvrde da je „situacija sa virusom korona od koristi za Ruse", i istovremeno pokušavaju da pronađu „ruski trag" u celoj priči nastanka virusa.

Reporteri „Skaj njuza" pretpostavljaju da Rusija navodno namerno širi paniku u Evropi u vreme pandemije. Novinari tvrde da „u rukama imaju tajni dokument EU, u kome se nalaze svi dokazi o navodnoj ruskoj propagandi".

„Šta god Rusija učini, na Zapadu to uvek gledaju kroz prizmu geopolitičkog suparništva. Uvek kažu da je reč o zlokobnom planu", izjavio je politički analitičar Mark Galeoti.

Na primer, čak ni kada su ruski vojni lekari stigli u Italiju kako bi pružili pomoć i spasili ljude, političari nisu uspeli da zadrže panični krik:„Rusi dolaze!".

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala