Ruska vojska uključuje rezervne snage u borbu protiv korone

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Uđi u bazu fotografijaKopnene trupe ruskih oružanih snaga testiraju vojnu opremu
Kopnene trupe ruskih oružanih snaga  testiraju vojnu opremu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusko Ministarstvo odbrane sprema se da zaštiti ne samo svoje pripadnike, već u slučaju potrebe i građane Rusije, kao što su to učinili ruski vojni stručnjaci u Italiji, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku vlade u četvrtak.

Šojgu je naglasio da među ruskim vojnicima trenutno nisu otkriveni slučajevi zaraze Kovid-19, ali nije isključeno da će se to možda dogoditi.

On je istakao i da rusko Ministarstvo odbrane planira da do sredine maja u različitim regionima zemlje završi izgradnju 16 modularnih infektivnih centara (MIC).

Zaštita i vojske i građana

Prema mišljenju stručnjaka, a kako navodi analitičar lista „Nezavisna gazeta“ Vladimir Muhin, pored lečenja vojnih lica, ovi centri mogu biti iskorišćeni i za pružanje pomoći stanovništvu, s obzirom da se grade u velikim gradovima širom zemlje.

Dva takva centra, prema podacima Šojgua, do kraja aprila treba da budu otvorena u Moskovskom regionu (Odincovo i Podoljsk), gde je registrovan najveći broj zaraženih slučajeva.

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaOdeljenje za reanimaciju u bolnici u Moskvi za pacijente zaražene virusom korona KOVID-19
Ruska vojska uključuje rezervne snage u borbu protiv korone - Sputnik Srbija
Odeljenje za reanimaciju u bolnici u Moskvi za pacijente zaražene virusom korona KOVID-19

Završetak izgradnje svih MIC, u kojoj svim silama učestvuju snage pripadnika železničke i inženjerske vojske (angažovano je 4 hiljade ljudi, 750 tehničkih jedinica), predviđen je do 15. maja.

Upravo u tom periodu stručnjaci prognoziraju da će Kovid-19 dostići vrhunac širenja u Rusiji. Najveći broj inficiranih očekuje se u Centralnoj i Zapadnoj Rusiji, gde živi većina stanovništva zemlje.

Samo tri MIC-a se trenutno grade u regionu Dalekog istoka (Petropavlovsk-Kamčatski, Usurijsk i Habarovsk) i jedan u Zabajkalju (Ulan-Ude).

Putin naredio proveru pripravnosti vojske

Uzimajući u obzir takvu specifičnost, prema pisanju Muhina, odlukom Vrhovnog komandanta i predsednika Rusije Vladimira Putina, u ruskoj vojsci oranizovana je provera nivoa pripravnosti za rešavanje zadataka u borbi protiv virusa korona. Prema informacijama Ministarstva odbrane, provera će trajati do 28. marta i podrazumevaće dve faze.

„U prvoj fazi, vojni okruzi i centralni organi vojne uprave treba da formiraju grupe snaga (sredstava), kombinovane odrede za uklanjanje posledica borbe protiv bolesti u mestima razmeštanja vojnog osoblja“, istakao je Šojgu.

On je naglasio da je ovaj zadatak relativno lak, pošto spada u svakodnevne planove borbene pripravnosti vojske.

U drugoj fazi, prema njegovim rečima, tokom dva dana biće proverena sposobnost medicinskih jedinica specijalne namene, redovnih i kombinovanih medicinskih odeljenja vojnih okruga, udruženja, formacija vrsta i rodova vojske, kao i mobilne rezerve Generalnog štaba za blagovremeno raspoređivanje u borbi protiv KOVID-19.

Uloga mobilne rezerve Generalštaba

Kako Muhin navodi, sudeći prema komentarima na društvenim mrežama i u medijima, mnogima je nejasna fraza „mobilna rezerva Generalštaba“ (MR GŠ).

„Mobilna rezerva Generalštaba u ovom slučaju označava organizacije koje pružaju medicinsku podršku vojnim trupama. To su vojne baze za skladištenje posebne medicinske tehnike, vozila za dekontaminaciju i sl. To su, takozvane, vojne bolnice zatvorenog tipa na neki poseban period, medicinske laboratorije, druge jedinice, predviđene za sprovođenje antiepidemioloških mera i zaštitu od oružja masovnog uništenja“, objasnio je anonimni izvor, jedan od bivših visokih oficira ruskog Ministarstva odbrane.

Prema opisu analitičara Muhina, mobilna rezerva može da ima dvostruku ulogu, pošto je u stanju da štiti i vojne trupe i građane. Glavni zadatak je, zapravo, pronaći vojne stručnjake, sposobne da ovu rezervu osposobe za funkcionisanje.

„Ako budu raspoređene dve-tri terenske mobilne bolnice, biće dovoljno stručnih oficira. Ali, ako bude trebalo rasporediti MR GŠ u cilju zaštite milionskih gradova od posebno opasne infekcije, biće neophodno angažovati rezervne stručnjake, odnosno, rezerviste“, objasnio je ekspert.

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaPoliklinika u Rusiji
Ruska vojska uključuje rezervne snage u borbu protiv korone - Sputnik Srbija
Poliklinika u Rusiji

On je skrenuo pažnju na to da je pod Anatolijem Serdjukovom (nekadašnji ruski ministar odbrane od 15. februara 2007. godine do 6. novembra 2012. godine) broj vojnog medicinskog osoblja u ruskoj vojsci nekoliko puta smanjen.

Moguć černobiljski scenario

Kako je analitičaru „Nezavisne gazete“ Muhinu ispričao general-potpukovnik Jurij Netkačev, on se seća da je u vreme SSSR i černobiljske katastrofe u aprilu 1986. godine, vojna rezerva bila masovno vojno angažovana za rešavanje medicinskih, antiepidemioloških i drugih zadataka u interesu zemlje.

Vojna rezerva bila je podčinjena Ministarstvu odbrane SSSR i ispunjavala je osnovne funkcije radi otklanjanja posledica tragedije“, istakao je Netkačev.

On je na kraju zaključio da će se možda slično dogoditi i sada, ukoliko u Rusiji dođe do nepovoljnog scenarija širenja virusa korona.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala