Rusija objasnila zašto prekida inspekcije američkih strateških objekata

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka o privremenom prekidu inspekcija objekata iz Sporazuma o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) doneta je uz saglasnost obe strane - Rusije i SAD, saopštio je zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov.
„Odluka o privremenoj obustavi inspekcija u okviru START-3, kao i odluka o prenosu sednica bilateralne savetodavne komisije koja je trebala da se održi u drugoj polovini marta, doneta je uz saglasnost obe strane. Nakon normalizacije situacije sa virusom korona, normalizovaće se i institucionalni rad“, rekao je Rjabkov.

Naredna sednica bilateralne savetodavne komisije za START-3 je zakazana za jesen.

„To je poslednja sednica, ako sporazum ne bude produžen“, dodao je on.

Ranije je šef američke Asocijacije za kontrolu naoružanja Deril Kimbol saopštio da su Rusija i SAD zbog pandemije virusa korona obustavile inspekcije predviđene Sporazumom o merama za dalje smanjenje i ograničene strateškog ofanzivnog naoružanja.

Podsetimo, komisija je formirana radi ostvarenja ciljeva i odredbi START-3. Ovaj Sporazum predviđa dva tipa kontrole u nadležnosti strana. U skladu sa Protokolom START-3, svaka strana ima godišnju kvotu od 18 inspekcija. Strane imaju pravo da, konkretno, vrše inspekciju baza gde se nalaze interkontinentalne balističke rakete, podmorničkih, kao i avijacijskih baza.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala