Posebno dezinfikujte ovo mesto u stanu: Testiranje otkrilo gde se virus najduže zadržava

© Sputnik / Artur Lebedev / Uđi u bazu fotografijaDezinfekcija na aerodromu u Sočiju
Dezinfekcija na aerodromu u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Svet je u jeku borbe sa pandemijom virusa korona, a poznato je da se najlakše prenosi kapljičnim putem, odnosno sa čoveka na čoveka putem kapljica koje je zaražena osoba izbacila kašljanjem ili kijanjem.

Ipak, sve češće pominje se i prenos fekooralnim putem, odnosno putem stolice. Nedavno je sprovedeno istraživanje u prostorijama u kojoj je boravio izolovan pacijent zaražen virusom Kovid-19, koje je pokazalo da su WC šolja, lavabo i kvaka toaleta površine na kojima je pronađen virus, što je naučnike navelo na zaključak da postoji povećan rizik od prenosa putem fekalija.

Dezinfekcija tastature - Sputnik Srbija
Saveti Medicinskog fakulteta: Kako da sami napravite sredstva za dezinfekciju

Istraživanje doktora Seana Veija Sjang Onga iz Nacionalnoga centra za infektivne bolesti u Singapuru istovremeno je pokazalo da na većini zaštitne opreme zdravstvenih radnika, kao i u hodniku kuće, nije zabeleženo prisustvo virusa, piše portal „Medskejp“.

Pretpostavka je naučnika da je najrizičnije mesto za prenos virusa upravo toalet, jer nakon što povučete vodu, virus može da raširi prostorijom i kontaminira okolna područja.

„Kada razmišljamo o načinima prenošenja virusa korona, to nije prva stvar koja bi većini pala na pamet pre ove studije. Očigledno je da mora dodatno da se povede računa o dezinfekciji toaleta nakon svake upotrebe, kao i detaljnom pranju ruku poslije obavljanja nužde“, ukazao je doktor Aron Glat, direktor bolnice „Mount Sinai South Nassau“ u Njujorku.

Čini se da se Kovid-19 dugo zadržava u fekalnim materijama, zbog čega postoji pojačan rizik od zaraze u toaletu, ukoliko ga dobro ne dezinfikujemo i detaljno ne operemo ruke.

Doktor Ong je testirao izolacione prostorije tri zaražena pacijenta smeštena u specijalizovanom centru za obolele od korona virusa u Singapuru, prenosi portal „Espreso“.

Od svakog od njih uzeto je 26 uzoraka iz sobe u kojoj su provodili najviše vremena, iz kupatila i hodnika koji vodi do kupatila. Takođe, uzorci su uzeti i sa odeće i zaštitne opreme lekara koji su pacijente posećivali u izolaciji.

Pranje ruku - Sputnik Srbija
„Došlo vreme da se peru ruke“: Odeća, hrana i drugi izvori virusa zbog kojih ne moramo da brinemo

Prvi pacijent testiran je dva puta – četvrtog i desetog dana bolesti. Testovi su sprovedeni nakon čišćenja navedenih prostorija i pokazali su negativan rezultat. Prostorije drugoga pacijenta testirane su dva dana nakon dezinfekcije i takođe su bile negativne na virus korona.

Međutim, kod trećega pacijenta uzorci su uzeti pre čišćenja i doktor Ong je istakao da je virus pronađen na 13 od 15 mesta u sobi, na tri od pet mesta u toaletu, dok s druge strane kontaminacije nije bilo u uzorcima hodnika niti vazduha. Istom pacijentu testirani su i uzorci stolice, koji su bili pozitivni na virus, iako on nije imao dijareju.

Studija je pokazala i da je veoma teško preneti virus putem obuće, pa su ga zabeleželi samo na prednjem delu jedne cipele.

„Rizik prenošenja od kontaminirane obuće vrlo je nizak, što pokazuju naši rezultati, ali imamo i očigledan dokaz da je redovna higijena, kako lična, tako i higijena toaleta nakon svake upotrebe veoma važna“, istakao je lekar za „Medskejp“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala