Objavljeno šta je uzrok zagađenja vazduha u Srbiji

CC0 / / Zagađenje vazduha
Zagađenje vazduha - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rezultati globalne mreže za praćenje transporta peska na velike udaljenosti pokazali su da je dominantni doprinos zagađenosti vazduha bio "atipičan transport ogromne količine peska sa udaljenosti više hiljada kilometara sa istoka".

To je posledica meteorološke sinoptičke situacije koja je uslovila da vazdušna masa sa istoka prodre duboko u centralnu Evropu kao i njen i zapadni-severozapadni deo, navodi se u saopštenju državne mreže za monitoring kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine.

U saopštenju se dodaje da su danas vrednosti koncentracija suspendovanih čestica su ponovo u normalnom opsegu, dok su u noći između 26. i 27. marta bile detektovane visoke koncentracije suspendovanih čestica PM10 i nešto manje koncentracije PM2.5.

Podseća se da se, s obzirom na do sada nezabeleženu pojavu od uspostavljanja automatskog monitoringa kvaliteta vazduha (2010. godine), tragalo za uzrokom ove pojave.

Utvrđeno je da ne postoji nijedan izvor emisija na teritoriji Srbije i u okolnim zemljama koji bi mogao da uzrokuje ovakve vrednosti koncentracija na toliko širokom području.

Agencija ima blisku saradnju sa Evropskom agencijom za životnu sredinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala