Makron: Nemojte da se otrujemo pričama  da pomažu samo Rusija i Kina

© AP Photo / Christophe EnaPrazna Jelisejska polja u Parizu. Predsednik Francuske Emanuel Makron naložio je stroga ograničenja slobode kretanja u cilju sprečavanja širenja koronavirusne infekcije.
Prazna Jelisejska polja u Parizu. Predsednik Francuske Emanuel Makron naložio je stroga ograničenja slobode kretanja u cilju sprečavanja širenja koronavirusne infekcije. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron smatra da Evropska unija ne bi trebalo sebi da dozvoli da se „otruje“ pričama o tome da Italiji pomažu samo Rusija, Kina i Kuba.

„Mnogo se govori o pomoći Kine i Rusije, ali zašto ne reći da su Francuska i Nemačka uputile Italiji dva miliona maski i desetine hiljada komada zaštitne odeće?“, rekao je Makron u intervjuu za italijanske medije.

To možda nije dovoljno, ali to je početak i ne smemo sebi da dozvolimo da se otrujemo time što govore naši međunarodni partneri i konkurenti, rekao je Makron na pitanje kako komentariše pomoć  „autoritarnih režima – Kine, Rusije i Kube“.

Makron je napomenuo da se u tom kontekstu treba setiti da su „Evropljani spasili Kinu na početku epidemije, kada je najviše patila, uputivši više od 50 tona materijala“.

„Neke evropske zemlje se ponašaju kao da su za krizu odgovorne Italija i Španija. Naprotiv, one su prve žrtve i taj virus neće nikoga poštedeti. Mene brine druga bolest – svako za sebe. Ako ne budemo jedinstveni, Italija, Španija i druge zemlje moći će opravdano da kažu svojim evropskim partnerima – gde ste bili vi dok smo bili na ratištu“, rekao je francuski predsednik.

Od 22. do 25. marta u Italiju je stiglo 15 aviona iz Rusije, koji su italijanskom stanovništvu doneli velike količine pomoći, a ruska administracija navela je da za tu pomoć ne traži ništa zauzvrat, pa ni ukidanje sankcija koje su zemlje Evropske unije uvele.

U Italiji je od početka pandemije zabeleženo više od 92.472 slučajeva zaraze novim virusom korona, a preko 10.000 osoba je umrlo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala