Kon objavio procenu do kada će trajati epidemija u Srbiji

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICObraćanje epidemiologa Predraga Kona nakon sastanka
Obraćanje epidemiologa Predraga Kona nakon sastanka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Epidemiolog Predrag Kon očekuje da će epidemija korona virusa trajati do juna, nakon čega očekuje „ozbiljno olakšanje“, kao i da će Srbija uspeti da se sa njom izbori.

„Epidemija će svoj maksimum dostići u petoj ili u šestoj nedelji, a posle toga će trajati još nekih mesec dana, ceo april, maj, od juna očekujem ozbiljno olakšanje“, rekao je Kon gostujući na RTS-u, ukazujući da sada ulazimo u četvrtu nedelju epidemije.

On je istakao da će Srbija da izađe iz ovoga, ne samo kao pobednik, već i sa osećajem da je u stanju da se bori i sa ovom situacijom.

Građanima je poručio da izdrže jer ćemo se kako kaže nakon toga svi vratiti normalnom životu, svim socijalnim aktivnostima i svemu lepom što čini život.

„Dočekaćemo zajedno slobodu“, naveo je epidemiolog.

Govoreći o trenutnom stanju, Kon je naveo da smo treću nedelju već dobili, a od četvrte počinje nagli porast broja, te da se mora pratiti iz dana u dan, iako je danas zabeležen nagli pad broja zaraženih u odnosi na juče, sa 131 na 82.

„Svaki dan koji dobijemo u padu je dobar za nas. Svakako dolaze topliji, sunčani dani kada nešto treba da se desi, videćemo šta. Svakako očekujemo da oslabi prenosivost virusa to jest njegov potencijal“, naveo je epidemiolog.

Ukazao je da se sada nalazimo u najtežim nedeljama, te da je svima neophodna disciplina.

Kon je lekarima takođe poručio da izdrže i da svi u ovoj situaciji iz sebe izvuku vise.

Ukazao je da epidemija Kovida-19 ne može da se poredi sa pandemijama gripa iz 2009. i 2010. godine, jer je sada smrtnost daleko veća.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala