Hoće li korona izvesti Italiju iz Evropske unije

© AP Photo / Claudio FurlanSituacija u Italiji zbog koronavirusa
Situacija u Italiji zbog koronavirusa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider najpopularnije italijanske političke stranke “Liga“ i bivši potpredsednik Vlade Mateo Salvini rekao je za Evropsku uniju - to nije „unija nego leglo zmija i šakala”. Zapretio je i da će zemlja izaći iz EU, zbog njihovog odnosa prema ovoj državi tokom pandemije koronavirusa. Sudbina Italije unutar EU znaće se tek kad prođe ova svetska kriza.

Salvini koji uživa veliku popularnost među građanima Italije poručio je i da će Italija prvo pobediti virus, a onda razmisliti o Evropi. Ako bude potrebno, dodao je on, „oprostićemo se i nećemo reći - ni hvala.”

Opstanak Italije u Evropskoj uniji posle pandemije korone - neizvestan

Da li je zbog odnosa koji je EU pokazala u ovoj kriznoj situaciji prema Italiji, ova država na putu da napusti Uniju u periodu koji je pred nama?

Dr Slobodan Janković naučni saradnik i načelnik Centra za susedne zemlje i Sredozemlje u Institutu za međunarodnu politiku i privredu ne veruje da će sve ići tako lako iako ostavlja prostor za razne mogućnosti posle okončanja svetske krize sa koronavirusom.

„Šanse za izlazak Italije iz EU postoje, ali pitanje je koliko su realne. Salvini nije na vlasti, a drugo, antievropska retorika je pojačana što je i normalno, jer je jasno da je EU ne postoji u smislu neke zajednice koja funkcioniše i gde postoji neka elementarna solidarnost. Uostalom, jasno je da  EUne funkcioniše kao država koja štiti svoje sve državljane i da se tu svaka država bori za sebe,“ kaže dr Janković.

Potreban jasan program

Po njegovim rečima Italijanima je to jasno, ali ne tako što im se to plasira preko državnih organa i medija, već preko društvenih mreža.

„Građani Italije vide da su im članice EU zabranile pomoć, sve osim Grčke. To vide i Španci i Francuzi. Ali, da bi Salvini kapitalizovao svoje reči potrebni su izbori i pad vlade. A vlada koja je trenutno u Italiji je sve samo ne antievropska. Dakle, ona je u potpunosti porobljena, to je nenarodna vlada koja isključivo prati naloge Brisela i Berlina,“ ističe naš sagovornik.

Da li će građani Italije, ali i sam Mateo, posle završetka ove krize i dalje želeti da vide leđa EU ili će sve zabraviti kada ovo prođe, pitanje je na koje naš sagovornik nema direktan odgovor jer je sve za sada u domenu nagađanja.

Evro je temelj EU

 „U Italiji jesu bili ogromni preokreti na lokalnim izborima, ali oni koji drže vlast ne žele da je predaju i nemaju nikavu nameru da ranije zakažu izbore. Preduslov da dođe do smene vlasti ali i do zahteva za izlazak iz EU, jeste da opozicione stranke imaju jasan program – da će kad dođu na vlast organizovati referendum za i protiv ostanka u Evropskoj uniji. A svemu tome treba da prethodi priča o evru, jer je evro jedini temelj EU. Onog momenta kad on „pukne“ ili još jedna članica poput Velike Britanije izađe tada će biti jasno da je EU „ tropa“,“ ocenjuje on.

Stav Italije o izlasku iz EU, kako kaže Janković, neće biti jasan, sve dok ne izađe jedna od glavnih partija i jasno kaže da žele da izađu iz Unije. Sve ostalo je samo priča i poziv biračima da bi dobili glas.

Kritike na račun EU

Bivši vicekancelar i nekadašnji ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel takođe misli da bi Evropska unija mogla da se raspadne, ukoliko ne bude bilo solidarnosti u suočavanju sa pandemijom virusa korona.

On je naveo da bi  Nemačka trebalo da poveća svoju zaduženost kako bi mogla Italiji i Španiji finansijski da pomogne u savladavanju krize.

I italijanski premijer Đuzepe Konte je tokom onlajn konferencije 27 lidera EU izjavio da metode, koje je Unija ranije razvila i koje se odnose na finansijsku i ekonomsku politiku pojedinačnih zemalja, nisu pogodne za reagovanje na aktuelne izazove. Italija je još krajem prošle nedelje prestigla Kinu po broju žrtava od virusa korona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala