Iz Prizrena, u inat koroni: Bogata kulturna scena Gračanice — na internetu

© FB/Dom kulture GracanicaDom kulture u Gračanici, KiM
Dom kulture u Gračanici, KiM - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog situacije izazvane epidemijom virusa korona, Dom kulture „Gračanica“ pripremio je za naredne dane bogat program kulturnih sadržaja, kojima svi zainteresovani mogu da pristupe putem zvanične Fejsbuk stranice te institucije.

Dom kulture „Gračanica“ je za treću nedelju, koliko traje ograničeno kretanje i vanredno stanje izazvano epidemijom virusa korona, pripremio sledeći program kulturnih sadržaja, koji će biti emitovani na zvaničnoj Fejsbuk stranici te institucije:

Ponedeljak 30. mart — Renesans u Prizrenu

Čudesni spoj zvuka i ambijenta u srednjevekovnom Prizrenu je pred posetiocima stranice Doma kulture „Gračanica“. Posetioci će moći da pogledaju snimak kultnog ansambla „Renesans“, koji 50 godina izvodi našu ranu muziku.

Ovog dana, posetiocima će se putem stranice obratiti Darko Karajić, umetnički direktor festivala „Medimus“.

Ostalo je zabeleženo u Dubrovačkim arhivama da je na njihovim trgovima, sredinom 14 veka, svirao Dragan Prizrenac. Idući tim tragom Festival „Medimus“ obnovio je zvuk naše i evropske rane muzike, u samom srcu Prizrena, u Atrijumu crkve Svetog Spasa.

Utorak 31. mart — Omaž slikaru Zoranu Furunoviću

Otišao je veliki moderni slikar Kosova i Metohije Zoran Furunović, a iza njega su ostale generacije slikara koji ovom prostoru donose novi izraz.

Razgovor o njemu, koji će voditi njegova učenica, slikarka Maja Todić i istoričar Nebojša Jevtić, biće emitovan na stranici uživo, a preko linka će se uključivati i prijatelji i saradnici.

Sreda 1. april — Predstava „Nasmejani snovi“

Ovog dana posetioci će moći da pogledaju dečju predstavu „Nasmejani snovi“ koja govori o tinejdžeru Trapavku, koji je nesrećno zaljubljen u jednu devojku koja voli nekog drugog. Sav nesrećan, Trapavko pokušava da osvoji srce svoje drage.

Predstava govori o ljubavi i snovima koji se mogu ostvariti samo ukoliko u njih verujemo. Posetiocima će se preko linka obratiti reditelj predstave Boško Boškov.

Četvrtak 2. april

Preporuka filmova „Maska“ Pitera Bogdanovića i „Labud“ Čarlsa Vidora iz knjige Milutina Petrovića „52 idealna filmska vikenda“.

Petak 3. april — Tribina: „Pandemija u istoriji“

Na Fejsbuk stranici biće prenesena tribina, na kojoj će istoričari Jovan Aleksić i Aleksandar Gudžić govoriti o epidemijama koje su kroz istoriju ne samo sejale smrt, već i u velikoj meri uticale na tokove istorije i identitet ljudi.

U protekle dve nedelje programi Doma kulture imali su preko 10.000 posetilaca.


Digitalizovano kulturno nasleđe koje nam je dostupno na internetu uz pomoć virtuelnih tura, aplikacija i pretraživača bilo je i tema Sputnjikove emisije „Tehnogram“, koju vodi Marko Nikolić:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala