Američka mornarica gradi u Ukrajini skladišta za čamce specijalnih snaga

© AP Photo / (Torrey W. Lee/U.S. Navy via AVojni brod američke mornarice u Persijkom zalivu
Vojni brod američke mornarice u Persijkom zalivu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke oružane snage u potrazi su za izvođačima radova za izgradnju četiri vojna objekta na teritoriji Ukrajine u Kijevskoj i Nikolskoj oblasti. Prema saopštenju Inžinjerskog korpusa američkih kopnenih snaga u Evropi, planira se izgradnja skladišta za čamce specijalnih snaga američke mornarice u regionu Očakov.

Cilj svih ovih projekata je širenje vojnog prisustva SAD u Ukrajini, a to zanči i  destabilizaciji regiona, a naročito istočne Evrope i Ukrajine.

Ukrajina je oružje protiv Rusije. To nije država. To je potencijal protiv Rusije. Nemoguće je srušiti Rusiju, bez pretvaranje Ukrajine u neprijatelja. Treba pogledati gde su počele da se grade vojne baze - to su Nikolajevskaja i oblast Odese. Oni grade infrastrukturu za kontrolu borbi na Crnom moru. Tačnije, Amerikanci neće ratovati, oni će to prepustiti Ukrajincima ili bilo kome drugom“, rekao je Aleksandar Žilin, vojni ekspert.

Vojni objekti za američku mornaricu

Prema dokumentima, planira se izgradnja centra za vojnu obuku u Kijevskoj i Nikolajevskoj oblasti, kao i obnova kasarne u blizini sela Staroe.

Osim toga, američki vojni inžinjeri planiraju izgradnju pristaništa za morsku flotu za specijalne operacije američke mornarice takođe u blizini Očakova, ali i renoviranje kasarne Međunarodnog međuagencijskog mnogofunkcionalnig centra za obuku u blizini sela Staroe. Ovi objekti predviđeni su za obuku specijalnih snaga, mirotvoraca, ali i specijalaca koji sprovode zakon unutar države. Takođe planirana je i izgradnja centara u kojima će biti moguće simulirati sukobe, obrađivati algoritme za borbu protiv terorizma i zaštitu javnog reda.

Ovo nije prvi put da američka vojska realizuje inženjerske projekte u Ukrajini. Još 2019. godine, mobilni bataljon američke mornarice završio je izgradnju operativnog centra u mornaričkoj bazi u Očakovu, koja je započeta 2017. godine.

Kako je tada isticano u Vrhovnoj radi, parlamentu Ukrajine, izgradnja objekta je bila uslovljena „dugoročnom politikom Rusije“, ali i vođena i koordinisana zajedničkim aktivnostima zemalja članica NATO.

Moskva i strategija „preventivnog udara“

„Ako Amerikanci razmeste svoje vojne komplekse u Ukrajini na udaru će biti veliki deo naše teritorije i značajan deo naših odbrambenih sila. To će biti ozbiljna situacija, ne samo za Rusiju. Jer se vršenjem pritiska na Moskvu dovodi do toga da ona preduzme najnepopularnije mere, pre svega za istočnu Evropu i Ukrajinu. Kakve mere? Mi ćemo biti prinuđeni da u svoju odbrambenu doktrinu unesemo tačku „preventivni udar“, ističe Žilin.

CC BY 2.0 / Taras Hlibovič / Ministarstvo odbrane Ukrajine / Eksperti podsećaju da je tek državni udar u Ukrajini 2014. godine omogućio povećanu aktivnost SAD u ovoj zemlji.
Američka mornarica gradi u Ukrajini skladišta za čamce specijalnih snaga  - Sputnik Srbija
Eksperti podsećaju da je tek državni udar u Ukrajini 2014. godine omogućio povećanu aktivnost SAD u ovoj zemlji.

Kako on objašnjava ako dođe do ovakvog scenarija vreme preleta neprijateljskih raketa će biti kratko, pa će Moskva morati da se osloni na obaveštajne službe i kosmičke radare da bi otkrila da li se protivnička strana priprema za udar.

„Oko Rusije se stvara zona visoke napetosti. U istočnoj Evropi razmeštaju se američki kompleksni sistemi praktično na granici sa Rusijom. Vreme leta ovih raketa za nas je kritično“, rekao je ekspert.

On dodaje da Rusija poseduje moćno oružije, ali da zbog blizine ovih sistema ruskim granicama, Moskva može razmisliti o promeni vojne doktrine.

SAD sve aktivnije u Ukrajini

Američko izdanje „Brejking Difens“ je na leto prošle godine objavilo da će nova lučka infrastruktura Ukrajini omogućiti da prihvata veće brodove, ali i dati mogućnost vojnim brodovima SAD i NATO-a da vrše manevre u blizini Krima.

S druge strane, bivši premijer Ukrajine Nikola Azarov istakao je da učešće američke vojske u izgradnji mornaričkih objekata u Očakovu, može dovesti do novog žarišta u regionu.

Eksperti podsećaju da je tek državni udar u Ukrajini 2014. godine omogućio povećanu aktivnost SAD u ovoj zemlji. SAD su prvo dodelile finansijska sredstva za opremanje centra za obuku u Ljvovskoj oblasti gde se sada održavaju vežbe ukrajinske armije. Potom je postalo poznato  da se grade i drugi centri čija je osnovna delatnost obučavanje grupa za sabotažu i špijunažu, odnosno grupa koje će izvoditi vojne operacije pre svega u urbanom okruženju.  Upravo je i centar „Očakovskij“ izgrađen za obuku grupe za sabotažu koje deluju sa mora. Preko ovih centara se obavlja kontrola, pružanje finansijske pomoći, ali i pripremanje ukrajinskih vojnika u okviru programa koji su razradile SAD.

Ukrajina od SAD ne dobija samo finansijsku pomoć za vojni razvoj već i razne vrste oružja, snajperske puške, radare i pored toga učestvuje u vojnim vežbama NATO-a.

Ruski eksperti ističu da je uvećanje vojnih baza SAD na teritoriji Ukrajine opasno, jer se unutar ove zemlje još uvek vode borbe, a prisustvo stranih trupa još više pogoršava stvar i ne doprinosi uspostavljanju mira u zemlji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala