Potpredsednik crnogorske Vlade: Respiratori potrebniji Srbiji

© INSTAGRAMBUDUSNOSTSRBIJEAVRespiratori
Respiratori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović poručio je ambasadoru Srbije u Podgorici Vladimiru Božoviću da su respiratori koje je Srbija ponudila Crnoj Gori njoj samoj sada potrebniji, a da potrebe za donacijom ne bi ni bilo da su naručeni respiratori stigli u Crnu Goru.

Na video konferenciji na kojoj je u zgradi UNDP-a u Podgorici Crna Gora predstavila diplomatskim predstavnicima Nacionalni plan za pripremljenost i odgovor na pandemiju virusa korona ambasador Republike Srbije Vladimir Božović izrazio je podršku svim mjerama Crne Gore i pozvao cnogorske vlasti  zemlje da „još jednom preispitaju“ sinoćnu odluku o odbijanju pet respiratora koje je Srbija ponudila da pokloni.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović zahvalio je ambasadoru na riječima podrške uz ocijenu da su respiratori potrebniji Srbiji.

„Na osnovu informacija koje zvaničnici Republike Srbije plasiraju o veoma teškim okolnostima u borbi protiv virusa korona, a što mi potpuno razumijemo, jer smo u sličnim okolnostima, smatramo da su ovi respiratori u ovom trenutku potrebniji građanima Srbije“, rekao je Simović.

Potpredsjednik crnogorske Vlade je dodao da u Crnoj Gori odluke o tome gdje će koji medicinski aparat biti lociran ne donose političari već stručnjaci, te da to pravo ne može biti garantovano nijednom donatoru.

Simović je ambasadoru Srbije Božoviću poručio i da potrebe za donacijom ne bi ni bilo, da su naručeni respiratori stigli u Crnu Goru.

 „Uvažavamo ponudu koju ste u svojoj noti nazvali 'državničkim činom', a za kojom ne bi ni bilo potrebe da nije spriječena isporuka tih istih respiratora koji su bili već rezervisani za Crnu Goru“ – kazao je Simović na video konferenciji sa diplomatama akreditovanim u Crnoj Gori.

Simović je ranije odbio donaciju respiratora iz Srbije uz poruku da će se snaći i bez Srbije. Prethodno je predsednik Srbije odgovorio na optužbe iz Crne Gore da je Srbija "otela Crnoj Gori" respiratore i rekao da je Srbija spremna da ih besplatno ustupi crnogorskom zdravstvu.

Ambasada Srbije u Podgorici jutros je zvaničnim diplomatskim putem - notom, obavestila predsednika Crne Gore, predsednika Vlade Crne Gore, ministra spoljnih poslova, kao i nadležnu službu u Ministarstvu spoljnih poslova o odluci Srbije da pokloni pet respiratora Crnoj Gori.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala