Ruski virusolog: Imunitet na koronavirus traje nekoliko godina

© AP Photo / Cheng MinKoronavirus - laboratorijske analize
Koronavirus - laboratorijske analize - Sputnik Srbija
Pratite nas
Osobe koje su preležale virus korona verovatno će biti imune na njega nekoliko godina, izjavio je rukovodilac laboratorije za ekologiju mikroorganizama Škole biomedicine Dalekoistočnog federalnog univerziteta, profesor Mihail Ščelkanov.
„Osobe koje su prebolele infekciju izazvanu virusom korona stiču imunitet, ali samo pomoću eksperimenta pružiće nam se mogućnost da odredimo njegovu stabilnost. Imunitet najverovatnije neće biti doživotan, možemo reći da postojati nekoliko godina“, rekao je Ščelkanov.

On je takođe istakao da za sada testiranja vakcine protiv virusa korona uspešno napreduju, kao i da će verovatno vakcina uskoro biti u Rusiji.

Poliklinika u Rusiji - Sputnik Srbija
Rusi i Japanci napravili novi test za koronu: Rezultat za pola sata

„Smatram da će do leta vakcina već biti u Rusiji. I dalje se nadam da ona neće biti potrebna za široku primenu. Najbolji scenario je da će vakcina ostati kao jedna od rezervnih opcija. Prelazni scenario podrazumeva da će vakcinu davati ljudima iz rizičnih grupa – starijima, onima sa dijabetesom, prekomernom težinom, kardiovaskularnim bolestima. To su standardne rizične grupe za akutnu respiratornu virusnu infekciju“, rekao je on.

Prema rečima virusologa, u najgorem slučaju vakcina će morati da bude uključena u sastav sezonskih vakcina protiv gripa.

„Međutim, ne mislim da će doći do toga, i dalje se nadam najboljem“, istakao je on.

Laboratorijska ispitivanja - Sputnik Srbija
Lek za Kovid-19 najranije za šest meseci, vakcina tek za godinu dana /video/

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je pandemiju novog virusa korona za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim virusom zabeleženi su krajem 2019. godine u Kini.

U svetu je do danas od koronavirusa obolelo 597.458 osoba, a preminulo je 27.370, saopštava sajt worldometers.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona KOVID-19.  

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala