Nove mere Vlade: Samoizolacija produžena sa 14 na 28 dana, vikendom zabranjeno kretanje od 15 časova

© Sputnik / Dejan SimićKliničko-bolnički centar dr Dragiša Mišović
Kliničko-bolnički centar dr Dragiša Mišović - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Prema rečima ministra Zlatibora Lončara, zbog nediscipline građana, vikendom će biti produžen policijski čas. Prema njegovim rečima, nehvatljivo je koliko ima ljudi na ulicama.

"Kad god izađete i imate kontakt sa nekim, znajte da ste najozbiljniji kandidati da dobijete virus korona, a onda i mogućnost najozbiljnijih komplikacija", navodi Lončar.

On navodi da će vikendom biti produžen policijski čas, pa će biti zabrana kretanja od 15 časova.

Samoizolacija produžena sa 14 na 28 dana


Svim građanima Republike Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava se obavezna mera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana.

Ovo praktično znači da svi koji su pri ulasku u zemlju dobili usmeno ili pismeno rešenje o kućnoj samoizolaciji u trajanju od dve nedelje, izolacija automatski nastavlja da teče još dve nedelje. Svi građani i stranci sa boravišnom dozvolom, bez izuzetka, u obavezi su da poštuju produženi rok kućne samoizolacije što će nadležni organi u narednom periodu redovno proveravati.

Izmenjeno je vreme trajanja zabrane kretanja za za dane vikenda. Oni će subotom i nedeljom morati da ostanu u svojim domovima od 15 časova do 5 časova ujutru. Građani koji nisu stariji od 65 godina, mogu napuštati svoje domove radnim danima i dalje od 5 časova ujutru do 17 časova. Najstariji sugrađani mogu napuštati svoje domove jedino nedeljom između 3 i 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica.

Vodeći se mišljenjem struke, Vlada Republike Srbije odlučila je da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20 i 21 čas.

Zatvaraju se sve pijace

Kako se Srbija nalazi u jeku borbe sa zaraznom bolesti izazvane virusom Kovid-19, odlučeno je da se sve pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, zatvore do daljnjeg.

"Vlada Republike Srbije nastaviće da sa najvećom pažnjom prati razvoj situacije u vezi sa virusom Kovid-19 i prilagođava sve mere, oslanjajući se isključivo na savete stručnjaka. Još jednom apelujemo na sve građane da se pridržavaju svih mera bez izuzetka, kako bismo svi zajedno, što pre iz ove bitke izašli kao pobednici", navodi se u saopštenju.

Pročitajte još: 

U Srbiji još 131 zaražena osoba, ukupno 659, umrle još dve osobe 

Pandemija uživo: Više od 600 hiljada zaraženih, svetska ekonomija u recesiji

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala