Pre 30 godina Italijom se orilo „Ujedinjena, ujedinjena Evropo“, a danas se peva sasvim druga pesma

CC0 / / EU Italija - ilustracija
EU  Italija - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pobeda čuvene pesme italijanskog pevača Toto Kutunja na pesmi Evrovizije održanoj u Zagrebu 1990. godine bila je važna politički. Evropa je krenula u uspon zajedno sa jakom Italijom. Danas se ponovo i zbog koronavirusa, sudbina EU lomi preko Italije. Ovoga puta, Evropa pokazuje slabost i nesolidarnost.

Italija je trenutno najpogođenija zemlja Evrope virusom korona, a Evropska unija se oglušila na njene vapaje za pomoć u borbi sa ovom pošasti. Države članice su se okrenule sebi, i kako piše Dojče vele „evropsku solidarnost je pojela maca“. Pomoć Italiji je stigla sa istoka, iz Kine i Rusije.

Zajedno, ujedinjena ujedinjena Evropo

Osvrćući se na politički značaj Italije u doba pred formiranje Evropske unije i njenog vrhunca potpisivanjem Mastriškog ugovora, novinar Zoran Panović podsetio je na takmičenje pesme Evrovizije koje je održano 1990. godine i pesmu „Zajedno“ kojom je italijanski izvođač pozvao na ujedinjenje Evrope.

„Treba znati da je pobeda Toto Kutunja na Evroviziji bila bitna politički. On je pobedio sa pesmom na Evroviziji održanoj 1990. u Zagrebu. Prethodno je pobedila grupa Riva iz Zadra, pa je onda Evrovizija bila jedan od raskola i povoda za sukob u bivšoj Jugoslaviji, jer su beogradske televizije mislile da Beograd kao glavni treba da ima domaćinsvo na sledećem takmičenju, dok je Zagreb mislio da on treba da ga ima, jer je pobedila njihova predstavnica iz Zadra. Tako da je ipak Zagreb organizovao, i tu se sa jedne strane videla razjedinjenost Jugoslavije, a sa druge ta težnja ka ujedinjenoj Evropi koju je otpevao Toto Kutunjo. Nažalost niko tada u Jugoslaviji, načelno u Srbiji, nije razumeo o čemu se radi. Tu pesmu nismo razumeli, bilo je šta je bilo, i Evropa je krenula u svoj uspon, pa je sada posle svega Evrovizija izgubila taj politički značaj“, kaže Panović za Sputnjik.

Suverene države ponovo postaju bitne

Kako naglašava naš sagovornik, sada se u celoj krizi sa koronavirusom pokazalo nešto što je jako bitno, a nekad se smatralo prevaziđenim u Evropskoj uniji. To je suverenitet država koji Evropi daje sasvim druge konotacije.

Rusku pomoć Italiji zbog koje se u toj zemlji skidaju zastave EU i na njeno mesto stavljaju ruske, Panović komentariše rečima:

„Mislim da je ta strateška podrška koju bi Rusija davala i koja se ostvaruje u Italiji sa te strane jako bitna i na neki način smanjuje animozitete koji su nastali prethodnih godina. Suverene države nisu nestale ni u EU i mislim da one ponovo postaju jako bitne i da se mora tražiti nova vrsta evropskog jedinstva koja ne može biti samo birokratizovana i koja mora biti mnogo šira i da prave i velike, jake Evrope bez Rusije očigledno nema“.

Panović naglašava da je danas sasvim drugo vreme i da je Italija u vreme pobede Toto Kutunja na Evroviziji bila suštinski važna zemlja, i ekonomski i politički, kako za Evropu, tako i za svet.

© Flickr / Sarah-RoseItalija je u vreme Toto Kutunja bila važna zemlja i za Evropu i za svet
Pre 30 godina Italijom se orilo „Ujedinjena, ujedinjena Evropo“, a danas se peva sasvim druga pesma  - Sputnik Srbija
Italija je u vreme Toto Kutunja bila važna zemlja i za Evropu i za svet
„Evo jedan primer, '90. godine u Italiji je održano Svetsko prvenstvo u fudbalu. Od tada maltene nijedan stadion nije renoviran i sređen, sem stadiona u Udinama, Udinezea i sem što je Juventus napravio novu arenu. Tada je italijanska liga bila najjača na svetu. Italija je bila mnogo jača. Poslednjih godina ona nema taj značaj politički i mislim da je to isto jedna vrsta blagog ili sve većeg razočarenja u Evropsku uniju. Problem Italije je i to što možda nije imala jako liderstvo poslednjih godina, i imala je jednu vrstu unutrašnje nestabilnosti“, ukazuje Panović.

Završetkom pandemije koronavirusa i povratkom u normalne političke i ekonomske tokove, Evropska unija, kako kaže Panović, sigruno neće biti ista:

Niko posle ovoga ne može izaći isti, pre svega ovo je razotkrilo na neki način svu hipokriziju globalnog poretka i mislim da će jedno redefinisanje globalnih odnosa sigurno biti na stolu. Sada je pitanje na šta će ta konstelacija izaći, to ćemo videti. Ali jednostavno one evropske fraze koje su bile birokratski predstavljane, više neće moći da važe na taj način“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala