Pravimo prvi srpski respirator, očekuje se za četiri nedelje

© Sputnik / Vladimir Smirnov / Uđi u bazu fotografijaRespirator
Respirator - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vladimir Vojvodić iz Fonda za inovacionu delatnost najavio je da je u toku rad na domaćem respiratoru, a cilj je, kako navodi, da bude završen u naredne četiri nedelje.
To je strateški važan uređaj – da u Srbiji imamo ekspertizu pravljenja jednog ovakvog uređaja koji će biti od koristi ne samo u ovoj pandemiji nego u sličnom scenariju, naveo je za RTS Vojvodić.

Čim je proglašeno vanredno stanje, usledio je javni poziv na koji se, prema rečima Vojvodića, prijavilo  gotovo 300 kompanija za sedam dana, dodajući da su odabrali najrelevantije. Rekao je da je očekivao manji odziv, ali, konstatuje, srpska mikro i mala preduzeća poseduju želju, znanje i resurse, i svi prijavljeni su praktično sve stavili na raspolaganje, prenosi N1.

Sredstva koja su dodeljenja iznose, prenosi,  53 miliona dinara, dodajući da je Fond birao projekte na osnovu prioriteta koje je propisala Vlada Srbije.

Vojvodić, govoreći o odobrenim projektima Fonda, kaže da će ih pratiti svakodnevno, kako bi imali što pre proizvode.

„Ideja je da svih 12 preduzeća pratimo na svakodnevnom nivou, da imamo što pre konkretne proizvode, odnosno sve to da stavimo što pre u upotrebu – da li su to zaštitne maske sa izmenljivim hepa filterima, respirator, UV lampe koje rade u posebnom režimu rada, jonizatori...“

To će, nakon ove situacije, biti osnov da ta preduzeća mogu da sve to izvoze, dodao je.

Objavljeno je ranije da je počela domaća proizvodnja zaštitnih odela koja se lako dezinfikuju, zatim  dezinfekcionih sredstva, a u nedostatku maski, mnogi su prionuli da ih šiju i tako pomognu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala