Flaširana sveta vodica: Crkva u Loznici ima originalan način da blagoslovi domove u doba korone

CC BY-SA 4.0 / Vanilica, cropped photo / Crkva Pokrova Presevete Bogorodice u Loznici
Crkva Pokrova Presevete Bogorodice u Loznici  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prota Crkve Svetog pokrova U Loznici Miloš Petrović osveštanu vodicu vernicima dostavlja u flašicama i tako sprovodi crkvene običaje, a nije narušio državne instrukcije u vanrednoj situaciji zbog pandemije.

Prota Petrović kaže da su o ovoj ideji razgovarali na nivou njihove Eparhije i da su poštujući sva upustva koja su državni organi propisali, a odnose se na prevenciju mogućnosti širenja korona virusa, rešili da na ovaj način omoguće vernicima da blagoslove svoje domove uoči Vaskrsa.

„Zato smo u svim propisanim higijenskim uslovima flaširali osvećenu vodicu i naše vernike pozvali da dolaze u Hram, ali opet uz poštovanje propisa vezano za rastojanje i boravak - ne više od pet osoba u jednoj prostoriji. Sve to nadgleda crkvenjak koji se o tome stara,“ objašnjava naš sagovornik.

© printskrinSveta voda u flašicama u Loznici
Flaširana sveta vodica: Crkva u Loznici ima originalan način da blagoslovi domove u doba korone  - Sputnik Srbija
Sveta voda u flašicama u Loznici

On kaže da u ovome ne vidi ništa neobično kao i da građani nisu imali primedbe vezano za ovakav način uzimanja svete vodice jer su svesni u kakvoj se situaciji svi nalazimo.

„Upravo zato što znaju da je vanredno stanje u državi, i da je sveštenicima iz tih razloga onemogućeno da obavljaju na uobičajen način osveštenje domova, građani su prihvatili savim normalno ovaj naš potez,“ kaže prota Petrović.

Po njegovim rečima u roku od četri ili pet dana vernicima je razdeljeno gotovo 1000 flašica osvećene vodice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala