„Eto, ćero, proslava tvog rođenja bila je potpuno drugačija!“ Kako je postati otac u doba korone

© Sputnik / Bogdan PantićProslava rođenja deteta u vreme korone
Proslava rođenja deteta u vreme korone - Sputnik Srbija
Pratite nas
Postati otac u doba korone, vanrednog stanja, izolacije... Kada ti niko ne čestita tako što ti pocepa majicu, zagrli te i izljubi. Nije prijatno, ali kada beba odraste, pričaće joj se: „Eto, ćero, tvoja proslava nije bila baš tipična, nije se skupilo društvo, nismo se ponapijali i uživali“... Svako je slavio u svoja četiri zida.

Ovako nam priča novopečeni srećni tata Bogdan Pantić, naš kolega iz Sputnjika, koji ne krije osećanja povodom dolaska na svet njegove Dunje, koju još nije imao prilike da vidi uživo.

Postati otac u doba korone

Na to da svoje dete i suprugu neće moći da vidi bio je spreman s obzirom na zabranu poseta u beogradskim porodilištima koja je uvedena još sredinom prošlog meseca. Nove tehnologije su Bogdanu ipak ublažile dane u izolaciji, tako što je putem fotografija i video poziva mogao da se upozna sa svojom naslednicom.

© Sputnik / Bogdan PantićDunja, dobrodošlicu na svet ti želi redakcija Sputnjika!
„Eto, ćero, proslava tvog rođenja bila je potpuno drugačija!“ Kako je postati otac u doba korone  - Sputnik Srbija
Dunja, dobrodošlicu na svet ti želi redakcija Sputnjika!

Epidemija koronavirusa u Srbiji razočarala ga je u prvom redu zbog zdravlja svih nas, ali i zbog toga što je znao da neće moći da napravi proslavu kakva je karakteristična za srpske očeve:

„Očekivao sam negde pa sigurno jedno 150 ljudi, bila je u planu megalomanska proslava. Malo sam se razočarao što se to neće dogoditi, ali onda čovek razmisli i shvati da je to ne samo za dobrobit bebe koja će nakon nedelju dana doći u stan, a ja bih bio izložen susretu sa 150 ljudi, nego je to za dobrobit svih nas. Jer dovoljno je da jedna osoba ima koronavirus, ili možda čak i običan grip, pa da se svi spojimo i budemo potencijalno zaraženi. A vidimo kakve su sad mere uvedene, onda bismo možda svi zaglavili Sajam.“
© Sputnik / Bogdan PantićBogdan je već spremio sve što je potrebno za mamim i bebin izlazak iz porodilišta.
„Eto, ćero, proslava tvog rođenja bila je potpuno drugačija!“ Kako je postati otac u doba korone  - Sputnik Srbija
Bogdan je već spremio sve što je potrebno za mamim i bebin izlazak iz porodilišta.

Bogdan nam je priznao da je ipak bilo pritisaka nekoliko prijatelja da se proslava napravi ili u kućnoj atmosferi, ili u njihovom omiljenom kafiću, ali je on nakon što je razmislio odlučio da se to odloži za neka srećnija i lepša vremena.

Proslava u intimnoj atmosferi

„Proslava je protekla u intimnoj atmosferi, sam sa sobom, kompjuterom, muzikom, pivom, čašicom rakije, različitom vrstom muzike... Krivo mi je što mi još niko nije pocepao majicu, ali valjda će doći i taj trenutak.“

Pantić objašnjava da ga čak ni najbliži nisu „pocepali“, tast je morao da ga se kloni zbog toga što njegova druga ćerka spada u rizičnu grupu od koronavirusa, a majka je zaboravila jer je obuzeta slanjem paketa snajki u porodilište.

© Sputnik / Bogdan PantićMajice koje čekaju lepša vremena
„Eto, ćero, proslava tvog rođenja bila je potpuno drugačija!“ Kako je postati otac u doba korone  - Sputnik Srbija
Majice koje čekaju lepša vremena

Zanimljiva priča za Dunju kada poraste

„Kada sam obavestio ljude da sam dobio dete, svi su sedeli kod kuće i masa njih je popila nešto, pustila muziku i proslavila na neki svoj način u svojoj intimnoj atmosferi. Tako da smo rođenje obeležili na malo drugačiji način i to je opet neka zanimljiva priča koju ću jednog dana pričati svojoj ćerki“, uverava nas naš kolega.

Novopečeni tata je zbog situacije sa koronavirusom čitave dane provodio u kući za računarom, što ga je navelo da u šaljivom tonu na društvenim mrežama odredi i neka pravila, između ostalog i ono kada će njegova Dunja moći da ima momka.

„Verovatno da je normalna situacija ne bih sedeo za društvenim mrežama, nego bih odmah nešto organizovao, otišao kod roditelja, prvo sa njima nazdravio, sa komšijama, okupio bih kumove, tako da ne bih ni imao vremena za društvene mreže. Ali, eto, pošto je situacija takva kakva je, rešio sam da bude zanimljivo i meni i drugim ljudima. Dunja se rodila na specifičan datum, 24. marta, na dan kada je počelo NATO bombardovanje 1999. godine, pa sam se dvoumio da li da kačim neke stvari zato što je to ipak jedan tužan dan u našoj istoriji. Međutim, odlučio sam da ipak malo razbijem tu tugu koja nas obuzme svakog 24. marta, ali i ovu situaciju zbog koronavirusa“, kaže Pantić.

Pantić je deo svoje izjave posvetio i svojoj supruzi, kojoj je ipak najteže u celoj situaciji. Ona se oseća dobro, iako je porođaj trajao dugo jer, kako kaže, Dunja kao da je predosetila da se nešto ozbiljno dešava napolju pa nije htela napolje.

Za koji dan bi trebalo da izađu iz porodilišta, a tata ne krije uzbuđenje da ih napokon vidi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala