Blumberg: Naftni rat između Moskve i Rijada će potrajati

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNaftna pumpa na nalazištu u Krasnodarskom kraju
Naftna pumpa na nalazištu u Krasnodarskom kraju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Saudijska Arabija nemaju nameru da odstupe u ratu za cene nafte, piše agencija Blumberg.

 U članku se navodi da je Rijad potvrdio da ne menja svoj stav – vlasti Saudijske Arabije opovrgle su informacije o pregovorima sa Rusijom.

„Između ministara energetike Saudijske Arabije i Rusije nije bilo kontakata po pitanju povećanja broja zemalja u sporazumu OPEK plus ili kada je reč o razmatranju zajedničkog dogovora o balansiranim cenama na naftnim tržištima“, navodi se u saopštenju saudijskog Ministarstva energetike koje citira američka agencija.

Saopštenje Rijada potvrđuje, navodi agencija, da su dve zemlje spremne na dugi rat oko cena, bez obzira na proteste članica OPEK.

Njihov spor preti da se situacija pretvori u preživljavanje najotpornijih pri čemu saveznici kao i protivnici dve strane, uključujući američke kompanije koje se bave naftnim škriljcima, mogu biti istisnuti s tržišta.

Blumberg podseća da je američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao Rijad da umiri svetska finansijska i energetska tržišta.

Početkom marta države OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

U svetlu raspada sporazuma OPEK plus, kao i usporavanja potražnje na tržištu usled izbijanja koronavirusa, cene nafte su se gotovo prepolovile od početka marta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala