Amerika nema dovoljno zlata zbog virusa korona

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaZlatne poluge u fabrici za obradu plemenitih metala u Jekaterinburgu
Zlatne poluge u fabrici za obradu plemenitih metala u Jekaterinburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Investitori i bankari u SAD-u suočavaju se sa ozbiljnim nedostatkom zlatnih poluga i kovanog novca tokom širenja koronavirusa, saopštio je „Vol Strit Džurnal“.
„Dileri su prodali sve ili su privremeno zatvoreni. Švajcarska banka 'Kredit svis', koja je od 1856. godine samostalno izlivala zlatne poluge saopštila je svojim klijentima da po pitanju zlata nema potrebe čak ni da se raspitivaju“, navelo je izdanje.

Prema navođenju izdanja, bankari iznajmljuju privatne avione u Londonu ili pokušavaju da pronađu teretne, kako bi isporučili zlatne poluge na njujorške berze.

Nedostatak zlata na berzi doveo je do toga da su bankari sa Vol Strita tražili od Kanade pomoć.

„Kraljevska kanadska kovnica je preplavljena zahtevima za povećanje proizvodnje zlatnih poluga koje se mogu isporučiti u Njujork“, dodalo je izdanje.

Već neko vreme je primetan rast cena plemenitih metala. Kako raste strah od zaraze koronavirusom tako raste i cena zlata.

Cena fjučersa zlata u Americi ove nedelje povećala se za oko devet odsto, na 1.620 dolara po unci i time dostigla maksimum za poslednjih 7 godina.

Bilo je samo nekoliko slučajeva takvih poskupljenja od 2000. godine, kao na primer odmah nakon što je najveća američka banka „Lehman Braders“ proglasila bankrot u septembru 2008. godine.

Pratite najnovije informacije o pandemiji novog koronavirusa na Sputnjiku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala