Venecuela: Huan Gvaido pod istragom zbog pokušaja državnog udara

© AP Photo / Ariana CubillosHuan Gvaido
Huan Gvaido - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državno tužilaštvo Venecuele pokrenulo je istragu protiv opozicionog lidera Huana Gvaida i bivšeg general-majora venecuelanske vojske Klivera Alkale zbog pokušaja državnog udara protiv predsednika te zemlje Nikolasa Madura, objavio je državni tužilac Tarek Vilijam Saab.

Državni tužilac Venecuele je ovu vest objavio na svom Tviter nalogu.

​Prema rečima Saaba, pokušaj je propao kada je 23. marta u Kolumbiji uhvaćena pošiljka sa oružjem u vrednosti od 500 hiljada dolara, koja je trebalo da bude isporučena u Venecueli „u cilju ubistava i terorističkih akata“.

Kako navodi državni tužilac, ovo je priznao i sam Alkala, koji se trenutno nalazi u Kolumbiji.

Podsetimo, ovaj bivši venecuelanski general-major se danas našao na optužnici američkih vlasti, kojom su obuhvaćeni i venecuelanski predsednik Nikolas Maduro i rukovodstvo te zemlje, zbog navodne umešanosti u trgovinu drogom.

Situacija u Venecueli

Podsetimo, nakon što su početkom 2019. godine u Venecueli započeli masovni protesti protiv legitimnog predsednika zemlje Nikolasa Madura, američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da Vašington više neće priznavati vlast na čelu sa Madurom, koji je sa svoje strane objavio prekid diplomatskih odnosa sa Vašingtonom.

© AFP 2023 / Juan BarretoPredsednik Venecuele Nikolas Maduro
Venecuela: Huan Gvaido pod istragom zbog pokušaja državnog udara - Sputnik Srbija
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro

Pored toga, američke vlasti su pored nekoliko drugih zemalja podržale Huana Gvaida, predsednika Nacionalne skupštine, koju kontroliše opozicija, a koji se dva puta proglašavao za „privremenog predsednika“. Drugu „zakletvu“ položio je ovog januara.

U Moskvi su Gvaidov „predsednički status“ nazvali nepostojećim.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala