Tramp potpisao: Dva biliona dolara za stimulisanje ekonomije

© AP Photo / Andrew HarnikPredsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon koji predviđa paket ekonomske pomoći u vrednosti od 2,2 biliona dolara, čiji je cilj ublažavanje ekonomskog i fiskalnog haosa izazvanog pandemijom virusa korona.

„Želim da se zahvalim demokratama i republikancima što su stavili Ameriku na prvo mesto", rekao je Tramp na ceremoniji potpisivanja u Beloj kući.

​On je dodao da bi vladine mere pomoći mogle sveukupno premašiti šest biliona dolara.

Kako se navodi, to je najveći paket pomoći u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Štampanje dolara - Sputnik Srbija
Amerika počinje neograničeno da štampa dolare: Šta će biti sa inflacijom?

Ranije su američki Senat i Predstavnički dom Kongresa odobrili ekonomski paket.

Zakon predviđa 2,2 biliona dolara za stimulaciju ekonomije, od čega je 350 milijardi dolara izdvojeno za podršku malog biznisa, 250 milijardi za produženo osiguranje za nezaposlene, 46 milijardi za neposrednu borbu protiv virusa korona.

Osim toga, još 500 milijardi dolara biće izdvojeno za formiranje stabilizacionog fonda za podršku preduzeća, saveznih država i gradova, koji će pretrpeti najveću štetu od virusa korona.

Ta suma će uključivati i sredstva za podršku putničkih avio-kompanija (25 milijardi) i 17 milijardi za pozajmice „preduzećima, koja su od važnosti za nacionalnu bezbednost“, pre svega kompaniji „Boing“ koja se našla u teškoj situaciji zbog problema sa avionom „boing 737 maks“ i padom potražnje, jer su letovi skoro potpuno obustavljeni.

Pritom, poslovne strukture koje pripadaju Trampu ili drugim članovima administracije ili Kongresa ne mogu računati na pomoć.

Nacrt zakona takođe predviđa paušalne isplate milionima američkih poreskih obveznika sa prihodom do 75.000 dolara godišnje – po 1.200 dolara po odrasloj osobi i po 500 na svako dete. U te svrhe će biti izdvojeno oko 500 milijardi dolara.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala