Svetski lideri pozvani da formiraju globalnu vladu

Vladari
Vladari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši britanski premijer Gordon Braun pozvao je svetske lidere da formiraju privremenu globalnu vladu koja bi se bavila rešavanjem dvostruke krize — zdravstvene i ekonomske, koja je prouzrokovana pandemijom novog virusa korona.
„To nije nešto što se može rešiti u jednoj zemlji. Mora da postoji koordinisan globalni odgovor“, poručio je Braun, koji je bio u centru svetskih zbivanja 2008. godine tokom velike ekonomske krize.

Braun smatra da je sada neophodno oformiti operativnu grupu koja bi uključila svetske lidere, zdravstvene stručnjake i šefove međunarodnih organizacija, koji bi imali izvršna ovlašćenja, preneo je „Gardijan“.

Trenutna kriza, prema oceni Brauna, razlikuje se od svetske ekonomske krize 2008. godine.

Ekonomska kriza u vreme pandemije koronavirusa - Sputnik Srbija
Pandemija izgovor za još dublju svetsku krizu: Milijarde dolara se povlače iz zemalja u razvoju
„To je bio ekonomski problem koji je imao ekonomske uzroke i ekonomsko rešenje. Sada je u pitanju pre svega hitna medicinska situacija i mora se zajednički delovati kako bi se to rešilo, ali što više intervenišete u toj oblasti, to više dovodite ekonomiju u rizik“, rekao je Braun.

Predložena operativna grupa bi se protiv krize borila na dva fronta, rekao je Braun i u tom kontekstu naveo neophodnost koordinisanih napora da se pronađe vakcina, organizuje proizvodnja i spreči profiterstvo.

Braun smatra da bi Svetska banka i Međunarodni monetarni fond trebalo da imaju veću finansijsku moć kako bi se izborili sa efektima krize na zemlje sa niskim i srednjim dohotkom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala