Šarčević: Mala matura posle Uskrsa i to na ovaj način

© Fotolia / Syda ProductionsUčenici u osnovnoj školi
Učenici u osnovnoj školi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Proba male mature biće održana odmah posle Uskrsa i to onlajn putem, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević, navodeći da će učenici osmog razreda sigurno imati malu maturu, bez koje nema upisa u srednju školu. On dodaje da se sada razrađuju različiti scenariji.

Šarčević je za „Novosti“ rekao da će i prijemni ispiti za učenike koji žele da se upišu u odeljenja za talente u gimanzijama biti održani onlajn.

„Pripremamo testove i spremamo se za malu maturu“, kazao je Šarčević.

I Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji priprema testove, smatra da proba male mature i mala matura treba da budu održane.

„Ako me pitate da li će biti probne male mature ove godine, odgovor je, naravno, da. Đacima će biti veoma korisno, čak i u ovim uslovima, da isprobaju svoja znanja, da blagovremeno uoče nedostatke i da u predstojećem periodu te nedostatke isprave“, rekao je Ranđelović.

Ranđelović naglašava da kada je reč o formi ovogodišnje probne male mature vredi još razmisiti.

Dečak gleda televiziju - Sputnik Srbija
Počela nastava na daljinu na RTS 3 i RTS Planeti
„Jedna mogućnost je da to bude u istoj formi kao i ranijih godina, ‘papir-olovka’, samo kasnije, u maju ili junu, kada prestanu vanredne mere i kada deca budu mogla da uđu nazad u škole. Druga mogućnost je u skladu sa odličnim iskustvima onlajn nastave, koja je izvanredno prihvaćena i kod đaka i kod roditelja, da se pređe na neki vid onlajn polaganja. U tom drugom slučaju, nema smetnji da se takav ispit izvede već u drugoj polovini aprila“, naveo je on.

Zavod za vrednovanje kvaliteta priprema zadatke i pitanja za obe varijante, i štampanu i onlajn, a radiće se prema uputstvima koja dobijemo iz Ministarstva, dodao je Ranđelović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala