Rusija potpuno zatvorila međunarodni vazdušni saobraćaj

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZatvoreni Terminal C aerodroma Šeremetjevo
Zatvoreni Terminal C aerodroma Šeremetjevo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija 27. marta potpuno prekida međunarodne redovne i čarter letove, avio-prevoznici moći će da lete samo kako bi vratili državljane Rusije u njihovu zemlju, odlučio je prezidijum Koordinacionog saveta pri Vladi Rusije.

Potreba za potpunim zatvaranjem vazdušnog saobraćaja vezana je za objavu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o pandemiji nove infekcije virusom korona KOVID-19 i njenog brzog širenja u 170 zemalja sveta, uključujući i Rusiju.

Izuzeci

Portparol Federalne agencije za vazdušni saobraćaj (Rosavijacije) saopštio je da se zabrana letova iz Rusije u inostranstvo ne odnosi se na teretni, poštanski, sanitarni i humanitarni prevoz.  

Međunarodni letovi iz Rusije počeli su postepeno da se ukidaju od 1. februara. Ograničenja su uvođena u nekoliko faza: prvo su bili ograničeni letovi za Kinu, Južnu Koreju i još nekoliko drugih zemalja, a kasnije za Španiju, Italiju, Nemačku, Francusku. Nekoliko dana kasnije ograničenje je prošireno na celu Evropu. Najveće ograničenje uvedeno je 23. marta – tada se zabrana leta proširila na 95 zemalja.  

Evakuacija građana iz inostranstva

Međutim, ruske avio-kompanije će nastaviti sa evakuacijom ruskih državljana iz inostranstva. „Aeroflot“ je posebno saopštio da planira da nastavi izvođenje Rusa iz inostranstva čarter letovima. U Rusiju je od 14. do 25. marta ova kompanija vratila više od 52 hiljade ljudi.

U svetu je u 170 zemalja virusom korona KOVID-19 zaraženo više od 525 hiljada ljudi, dok je više od 23 hiljade umrlo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona KOVID-19.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala