Rusija: Američke sankcije protiv Venecuele ─ instrument genocida

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija apeluje da se Venecueli ukinu sankcije koje u uslovima teške ekonomske situacije i vreme pandemije virusa korona postaju instrument genocida, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Ponovo apelujemo na ukidanje jednostranih nezakonitih sankcija, koje se u aktuelnim uslovima epidemije pretvaraju u instrument genocida. Sada, kada je ekonomiji Veneceuele, koja je ugušena ograničenjima, hitno potrebna pomoć, blokiranje isporuka hrane i lekova u zemlju, ograničenje pristupa državnim sredstvima na računima u stranim bankama dovodi u opasnost hiljade ljudskih života“, istakla je Zaharova.

Optužbe na račun Madura — apsurdne

Ona se takođe osvrnula i na optužbe Sjedinjenih Američkih Država protiv venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura o njegovoj navodnoj umešanosti u trgovinu narkoticima.

„Bili smo iznenađeni kada smo saznali da generalni tužilac SAD optužuje rukovodstvo Venecuele za direktno učešće u međunarodnoj trgovini narkoticima. Prateći ideju o svrgavanju zakonite vlasti u Venecueli, što niko nije ni skrivao, američko zakonodavstvo obećalo je ogromnu svotu za informacije koje bi navodno pomogle u hapšenju predsednika Madura i drugih članova venecuelanskog rukovodstva. Takve optužbe su prosto apsurdne, strašne“, istakla je Zaharova.

Rusija će nastaviti da pomaže Venecueli

Zaharova je naglasila da će Rusija nastaviti da pomaže Venecueli i kada je reč o sitiaciji sa virusom korona.

„Rusija će nastaviti da pomaže Venecueli, uključujući i normalizaciju sanitarno-epidemiološke situacije. Ove sedmice je u Karakas isporučena prva partija od 10.000 testova za dijagnostikovanje virusa korona", naglasila je ona.

 

Ranije je Ministarstvo pravde SAD optužilo je predsednika Venecuele Nikolasa Madura i još nekoliko predstavnika rukovodstva te zemlje za umešanost u trgovinu drogom, a Stejt department je za informacije o Madurovoj umešanosti ponudio nagradu od 15 miliona dolara.

Situacija u Venecueli

Podsetimo, nakon što su početkom 2019. godine u Venecueli započeli masovni protesti protiv legitimnog predsednika zemlje Nikolasa Madura, američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da Vašington više neće priznavati vlast na čelu sa Madurom, koji je sa svoje strane objavio prekid diplomatskih odnosa sa Vašingtonom.

Pored toga, američke vlasti su pored nekoliko drugih zemalja podržale Huana Gvaida, predsednika Nacionalne skupštine, koju kontroliše opozicija, a koji se dva puta proglašavao za „privremenog predsednika“. Drugu „zakletvu“ položio je ovog januara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala