Oglasilo se ministarstvo povodom enormnog zagađenja vazduha u Srbiji

CC0 / pixabay / Zagađenje
Zagađenje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velike koncentracije suspendovanih čestica (PM), koje značajno prelaze granične vrednosti zagađenja, registrovane su u poslednjih 30 sati na većini mernih mesta u Srbiji gde postoje automatske stanice za ispitivanje aerozagađenja, saopštilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Specifičnost trenutnog aerozagađenja je to što u masi PM-a dominiraju krupnije čestice, dok su čestice do PM 2,5 manje zastupljene, što nije bio slučaj do sada.

Ministarstvo procenjuje da će se zagađenosti vazduha popraviti sa očekivanom promenom meteo uslova i podseća da je savet lekara da se manje vremena provodi napolju.

Ministarstvo navodi da se na osnovu analize pretpostavlja da je dominantan izvor, pored individualnih ložišta, i resuspendovana prašina, koja je u naseljenim mestima inače jedan od većih zagađivača.

„S obzirom da su padavine sve polutante iz vazduha spustile na zemlju, topljenjem snega i sušenjem površine tla jak vetar doveo je do reemisije - ponovnog vraćanja PM čestica u prizemni sloj atmosfere“, naveli su oni.

Ministarstvo dodaje da su sa mernih stanica koje uzorkuju PM čestice uzeti uzorci kako bi se uradila analiza sadržaja čestica koja će dati tačniju i lakšu procenu udela pojedinih izvora zagađenja, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala