Mađarska nabavlja nove puške: Vrednost projekta 100 miliona evra

© AP Photo / Sandor UjvariMađarska vojska
Mađarska vojska  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oružane snage Mađarske pokrenule su masovniji proces zamene automatskih pušaka Kalašnjikov novim oružjem domaće proizvodnje, po licenci Češke zbrojovke.

Čitav projekat modernizacije vredan je oko 100 miliona evra i trajaće do 2028. godine, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Proces zamene automatske puške u mađarskoj vojsci trajaće do 2028. godine, a prvi kontigent oružja počele su da koriste elitne jedinice.

Reč je automatskim puškama Češke zbrojovke Bren 2 kalibra 5,56 mm, pištoljima P-07 i P-09 kao i Škorpionima EVO 3 kalibra 9 mm. To je treća generacija čuvenog automatskog pištolja nastalog pedesetih godina prošlog veka.

Češka zbrojovka je izabrana kao partner pre dve godine kada je potpisan ugovor vredan oko 100 miliona evra.

Do 2028. biće proizvedeno 200.000 komada novih automatskih pušaka i pištolja, a predviđena je i mogućnost da Mađarska to oružje izvozi trećim zemljama.

Mađarska je tako postala treća država, posle Češke i Slovačke, koja je usvojila Bren 2 kao standardnu automatsku pušku za svoju vojsku.

Novo oružje proizvodi se u mađarskoj državnoj vojnoj kompaniji HM Arzenal na severoistoku zemlje, u blizini grada Njiređhaza.

Tu pušku koriste i policijske snage brojnih drugih zemalja, među kojima i francuska Žandarmerija.

Plan za preoružavanje mađarske vojske ličnim naoružanjem usledio je kao deo šireg procesa opremanja u okviru kojeg je nabavljeno i 20 helikoptera H-145M iz Erbasa, Erbasovi avioni A319, tenkovi i samohodne haubice.

Osim proizvodnje tog naoružanja Mađarska planira da uspostavi proizvodnju i baruta i municije raznih kalibara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala