Koronavirus pružio Siju i Trampu priliku koja se ne propušta

© AP Photo / Andy WongKina SAD
Kina SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Si i Tramp su shvatili da ne treba da propuste priliku koju im je donela pandemija koronavirusa da zakopaju ratne sekire i da počnu da sarađuju, kaže analitičar Aleksandar Pavić komentarišući dogovor dvojice predsednika da zajedno rade kako bi pobedili epidemiju koronvirusa.

Postavlja se pitanje da li ova vest ukazuje da bi to mogla biti najava nove pozicije u odnosima  dve najveće sile u kojima su do sada prevladavali konflikti na svim bitnim poljima, ali i generalno u svetu.

Koronavirus treba iskoristiti za rušenje brijera

Pavić smatra da koronavirus treba iskoristiti da se sruše neke barijere, da se krene ne samo od saradnje u borbi protiv ovog virusa, nego i drugih koji će nesumnjivo u nekom trenutku doći.

„Ovo je savršena prilika koja ne treba da se propustiti. Mislim da su i Si i Tramp to shvatili i nisu jedini. Putin je to shvatio još ranije i Rusija stalno poziva na širenje međunarodne saradnje po raznim pitanjima, a isto tako i Kina. Ovde je najveći problem bila Amerika, ta čuvena 'duboka država' koja je u opadanju i grčevito se bori da zadrži svoje pozicije, a može da ih zadrži samo ako postoje konflikti i ako se oni veštački izazivaju", kaže Pavić za Sputnjik.

On smatra da ovo nije samo prilika da se razvije saradnja, nego i da se razbije ta globalistička matrica, monopol koji je američka duboka država imala na međunarodne odnose, držeći ceo svet za taoca svojih agresivnih ambicija.

© AP Photo / Alex BrandonSi i Tramp su shvatili da ne treba da propuste priliku koju im je donela pandemija koronavirusa da zakopaju ratne sekire i da počnu da sarađuju
Koronavirus pružio Siju i Trampu priliku koja se ne propušta  - Sputnik Srbija
Si i Tramp su shvatili da ne treba da propuste priliku koju im je donela pandemija koronavirusa da zakopaju ratne sekire i da počnu da sarađuju

Na potezu je Amerika

„Ako Tramp smogne snage i dobije neku podršku ovo može da bude velika prilika ne samo da se smanje tenzije, nego da počne delotvorna saradnja koja bi se proširila i na druga pitanja“, ističe sagovornik Sputnjika.

On napominje i to da bi ukoliko bi ovi Trampovi napori i saradnja sa Kinom, pa i Rusijom urodila plodom, to bi mu širom otvorilo put pobedi za novi predsednički mandat u novemru. Zato smatra da je ovo momenat koji Tramp može da iskoristi i za sebe i svoju kampanju, ali i kao važan korak u njegovoj borbi protiv vašingtonske močvare sa kojom se bori već četiri godine.

Na pitanje da li u tom kontekstu može da se posmatra i Trampovo pominjanje postignutog sporazuma sa Kinom i izraženo zadovoljstvo zbog obuzdavanja trgovinskog rata, Pavić kaže da je vidljivo da bi Tramp da zakopa ratnu sekiru. Tim pre što se Kinezi, uprkos nedaćama koje je njihovoj privredi doneo koronavirus, drže sporazuma koji su sa SAD-om postiglu u januaru.

Tramp pokazao da ne bi da stoji na ratnoj nozi

Počeli su, kako kaže, da kupuju američke proizvode u većim količinama, pogotovo poljoprivredne, na šta su se obavezali i samim tim su stvorili dobru atmosferu. Ali i sam Tramp je pokazao da ne želi da bude na ratnoj nozi, mada u njegovom okruženju koje je blisko dubokoj državi ima onih poput Majka Pompea, koji bi da pojačaju antikinesku retoriku.

CC0 / / Trampovo pominjanje postignutog sporazuma sa Kinom i izraženo zadovoljstvo zbog obuzdavanja trgovinskog rata ukazuje da je vidljivo da bi predsednik SAD da zakopa ratnu sekiru.
Koronavirus pružio Siju i Trampu priliku koja se ne propušta  - Sputnik Srbija
Trampovo pominjanje postignutog sporazuma sa Kinom i izraženo zadovoljstvo zbog obuzdavanja trgovinskog rata ukazuje da je vidljivo da bi predsednik SAD da zakopa ratnu sekiru.

Vidno je, napominje Pavić, da je u poslednjih nekoliko dana Tramp prestao da koronavirus naziva kineskim virusom, iako pojedini iz njegovog okruženja, ali i u medijima na tome insistiraju. Iz toga je jasno, smatra ovaj analitičar, da je Trampu stalo da se tenzije spuste.

Koronavirus nepovratno promenio svet

Na pitanje može li se na kraju ispostaviti da će koronavirus biti neka vrsta prekretnice u međunarodnim odnosima po mnogim pitanjima, Pavić kaže da posle tog virusa u svetu više ništa neće biti isto.

Koronavirus je već sada nepovratno promenio svet, prodrmao ga. Neke stvari, nezamislive pre samo mesec dana, postaju gotovo normalne. Da li je neko mogao da zamisli da će konvoj ruskih vojnih kamiona da se kreće usred italijanske čizme i da će šesnaest ruskih vojnih transportnih aviona da se spusti u Rim. Toga bi pre mesec dana proglasili ludim. Mnoge zemlje članice NATO sada od Kine traže pomoć“, slikovit je Pavić.

Zbog ovako velikog šoka u svetskoj privredi, Amerika je preduzela tako radikalne mere da je „Vašington post" zbog njih ocenio da SAD rizikuju da se pretvore u socijalističku državu i da smo svi sada socijalisti. To je, kaže sagovornik Sputnjika, praktično tačno, jer se pokazalo da je država ta koja rešava stvari kada dođe povuci-potegni.

„Neke stvari su otišle u nepovrat, mnogo se promenilo za ova tri meseca, otvoreno je toliko pitanja. Svet se fundamentalno prodrmao i neće biti isti kada ova pandemija bude prošla“, zaključio je Pavić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala