Kon: Situacija deset puta bolja nego u Italiji, epidemija trenutno pod kontrolom

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICEpidemiolog dr Predrag Kon
Epidemiolog dr Predrag Kon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dosadašnji tok kretanja govori da i te kako imamo epidemiju pod kontrolom, ocenili su danas epidemiolozi Predrag Kon i Darija Kisić Tepavčević.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da je urađen dobar posao, ali i upozorila da, na osnovu svih istraživanja krivulja drugih zemalja, u naredne dve nedelje treba očekivati porast broja obolelih.

„Iako je mala šansa da se to ne desi u našoj populaciji, dosadašnji tok kretanja govori da i te kako imamo epidemiju pod kontrolom“, kazala je ona.

Situacija se menja iz sata u sat

Ona je upozorila da se situacija menja iz sata u sat i da vrlo lako može da se otme kontroli.

Poručila je građanima da je neophodna gvozdena volja da preuzmemo punu odgovornost i da budemo primer da ne mora da dođe do takvih skokova kako stručna literatura pokazuje.

„I te kako vidimo da su efekti svih mera koje smo preduzeli dali rezultate. Ovo jesu ohrabrujući podaci, mada se situacija menja iz sata u sat“, naglasila je ona.

Ključ je u našem ponašanju i aktivnostima, rekla je Darija Kisić Tepavčević i dodala da je pravo vreme da pokažemo odlučnost i odgovornost prema celoj našoj populaciji.

Deset puta smo bolji od Italije

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da imamo trenutno situaciju koja je zadovoljavajuća u nezadovoljavajućem stanju.

„Ulazimo u četvrtu nedelju, 22 dan, i ako se poredimo sa situacijom u Italiji u tom periodu, imamo oko 10 puta manji intenzitet aktivnosti virusa i prenošenja. Dobili smo više od nedelju dana ako se poredimo sa Italijom“, istakao je on.

Kon je rekao da još imamo niži intenzitet aktivnosti, trostruko niži nego što je bio maksimum u Italiji, koji nismo dostigli.

„Sveukupno se nalazimo u situaciji kada su pred nama dve nedelje koje očekujemo kao najteže do sada, a za treću koja ide možemo očekivati dalji porast i ne možemo ništa tačno znati. U naredne dve nedelje sigurno će doći do porasta. Bilo bi prijatno iznenađenje i malo verovatno da se to ne desi“, objasnio je on.

Potrebna gvozdena disciplina

Kon je kazao da ulazimo u period kada je potrebna gvozdena disciplina.

On je naveo da se barem u Beogradu u uzrastu preko 65 godina vidi da su preduzete mere pokazale efekat.

Sa trećom nedeljom u svim uzrastima, osim jednog (uzrast od 50 do 55 godina), dolazi do smanjenja oboljenja.

„Jasno se vidi efekat mera. Sada kada se po prirodnom toku očekuje najveći intenzitet virusa očekujemo da vidimo najveću efikasnost mera koje se sprovode“, naglasio je Kon.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala