Džon Salivan: Sovjetski narod pokazao ogromnu samopožrtvovanost u Drugom svetskom ratu

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaZastave Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza
Zastave Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sovjetski narod pokazao je ogromnu samopožrtvovanost za vreme Drugog svetskog rata u borbi protiv nacističke Nemačke, izjavio je ambasador SAD u Rusiji Džon Salivan.

„Dan Pobede je veliki dan za Rusiju, veliki dan za SAD, za Veliku Britaniju, za saveznike koji su pobedili u teškoj borbi i koji su platili visoku cenu u Drugom svetskom ratu”, rekao je Salivan.

On je ispričao da su njegovi otac i brat tokom Drugog svetskog rata služili u američkoj Ratnoj mornarici, dok je stric bio deo posade na razaraču.

„Iz prve ruke sam slušao o velikoj samopožrtvovanosti koju su pokazivali stanovnici SSSR-a, Rusi tokom uništavanja nacističke Nemačke. To je bio veliki, ali strašan trijumf nad Nemačkom, Japanom i Italijom, koji su saveznici skupo platili. Pobedili smo kao saveznici i ja se nadam da ovaj događaj možemo obeležiti kao saveznici”, naglasio je diplomata.

Džon Salivan - Sputnik Srbija
Ambasador SAD pozvao Ruse i Amerikance da se ujedine u borbi protiv virusa

On je takođe dodao da se mnogo toga treba obeležiti u narednih nekoliko meseci i da ima veliku želju da prisustvuje događajima u Rusiji.

Salivan se osvrnuo i na trenutne odnose Amerike i Rusije, rekavši da će se potruditi da poboljša odnose između dve zemlje, ali da ga trenutno u tome sprečava mnogo izazova.

On je istakao da su odnosi između Moskve i Vašingtona „na najnižem nivou od vremena Hladnog rata”, ali da je jedan od njegovih glavnih zadataka da te odnose poboljša.

„Međutim, mnogi izazovi ometaju taj cilj trenutno. Zbog toga pravimo male korake napred. Iz razgovora sa ruskim zvaničnicima zaključio sam da je Moskva raspoložena za pobošljanje situacije. U kontaktu sam sa ruskim Ministarstvom spoljnih poslova kako bismo stabilizovali situaciju u sferi bilateralnih odnosa”, istakao je diplomata.

Ranije je Salivan saopštio da će savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robert O`Brajan predvoditi američku delegaciju na na proslavi 75. godišnjice Pobede 9. maja u Moskvi.

Uprkos pandemiji koronavirusa, koja je pogodila i Rusiju, iz Kremlja je nedavno saopšteno da se parada, za sada, ne otkazuje.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala