Bundestag poziva da se Rusiji ukinu sankcije: To je manifestacija zdravog razuma

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanik Državne dume Ruslan Balbek ocenio je izjavu nemačkog poslanika Robija Šlunda o ukidanju sankcijama Rusiji kao manifestaciju zdravog razuma i istakao da se u svetlu globalne pretnje izazvane pandemijom virusa korona jasno vidi da evroatlantska solidarnost ne postoji.
„Odustajanje od sankcija je lična stvar bilo koje države. Trenutna pretnja pandemije virusa korona je pokazala da ne postoji nikakva kolektivna evroatlantska solidarnost i da se radi samo po principu 'svaki čovek za sebe'. S tim u vezi, izjava nemačkog poslanika rezultat je zdravog razuma“, istakao je Balbek.

On je istakao da je svet uvek bio ujedinjen kada je postojala velika spoljna pretnja, te je stoga Šlund pozvao Bundestag da se pridruži onome „čemu nas uči istorija“.

Ranije je šef partije „Alternativa za Nemačku“ i poslanik Bundestaga Robi Šlund nazvao antiruske restriktivne mere apsurdnim i izjavio da ih treba hitno ukinuti.

Nedavno se i asocijacija italijanskih advokata založila protiv proširenja i produžetka antiruskih sankcija u svetlu pogoršanja situacije vezane za pandemiju. Šef te organizacije Alesandro Tireli istakao je da se protivi sankcijama, njihovom pooštravanju i otežavanju trgovinskih i političkih odnosa sa Rusijom. 

S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva ne računa na to da će joj biti ukinute sankcije u zamenu za to što je ukazala pomoć Italiji u borbi protiv pandemije koronavirusa i da to bi bilo apsurdno.

Svetu potrebna solidarnost

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš uputio je ranije liderima G20 pismo i apelovao na njih da zbog pandemije kovid-19 pokažu solidarnost i ukinu sankcije koje otežavaju isporuku medicinskih sredstava, lekova i svih drugih neophodnih stvari najugroženijima.

Inicijativu je pokazao i predsednik Rusije Vladimir Putin, te je u četvrtak pozvao lidere G20 da uvedu moratorijum na različita ograničenja za zemlje koje su najviše pogođene virusom korona.

Podsetimo, u četvrtak je održan prvi u istoriji virtuelni samit Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) posvećen merama borbe protiv pandemije koronavirusa. On je podrazumevao da lideri svih 20 zemalja učestvuju u onlajn konferenciji iz svojih kancelarija uz simultane prevodioce.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta epidemiju novog virusa korona za pandemiju. Prema najnovijim podacima, u svetu je zaraženo više od 490.000 ljudi, od kojih je više od 22.000 umrlo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona kovid-19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala