Amerika počinje neograničeno da štampa dolare: Šta će biti sa inflacijom?

© Depositphotos.com / DoomuŠtampanje dolara
Štampanje dolara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke Federalne rezerve (FED) objavile su da će, u uslovima pandemije virusa korona, bez ograničenja štampati nove novčanice dolara i kupovati hartije od vrednosti na berzi. Iako takva politika ima za cilj spasavanje zemlje od moguće recesije, ipak rizikuje da ubrza inflaciju i još više oslabi dolar, smatraju stručnjaci.

Nakon što je FED 23. marta objavio da planira neograničenu kupovinu obveznica i neograničeno štampanje američke valute, kurs dolara je narednog dana oslabio, dok se ruska valuta značajno učvrstila na Moskovskoj berzi – sredinom dana dolar je oslabio za 1,8 odsto i vredeo je 78,1 rubalja.

Rast vrednosti ruske rublje u odnosu na američku valutu eksperti povezuju sa slabljenjem kursa dolara na svetskom nivou. Naime, indeks DXY potonuo je za skoro 1,5 odsto, pokazuju podaci međunarodne berze.

Stručnjaci smatraju da je ovakva situacija povezana sa saopštenjem američkog FED-a, koji igra ulogu centralne banke u zemlji.

Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Amerika izdvaja dva biliona dolara za stimulisanje ekonomije
„Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu otkupiće državne hartije od vrednosti i državne hipotekarne hartije od vrednosti u količinama potrebnim za održavanje stabilnog funkcionisanja tržišta“, navodi se u saopštenju FED-a.

Kako se očekuje, ovakva politika trebalo bi da poveća novčanu masu u ekonomiji i da pomogne da se poveća rast stope BDP-a.

Istovremeno, ovakvi koraci FED-a rizikuju da dugoročno oslabe dolar, prognoziraju eksperti.

Globalna ekonomija - ilustracija - Sputnik Srbija
Nova globalna dilema: Hoće li Amerikanci žrtvovati ljude da bi spasili novčanike

„Nakon porasta u protekle dve nedelje, dolar sada beleži pad. Zbog panike na tržištu usled virusa korona, investitori su masovno kupovali dolare. Sada su spuštanje kamatnih stopa na nulu i najave neograničene kupovine korporativnih obveznica postavili temelje za slabljenje potražnje za dolarom“, smatra stručnjak Aleksej Kirienko.

Investitori optimistični

Globalni investitori pozitivno su reagovali na odluku američkih Federalnih rezervi. Nakon pada u poslednjih nekoliko sedmica, indeksi na berzama većine zemalja beležile su siguran porast 24. marta.

„Federalne rezerve čine sve što je moguće da se ne uruši tržišta duga. Takvi potezi utiču na raspoloženja globalnih investitora. Zbog toga su oni prihvatili saopštenje FED-a kao pozitivan trend, što je dovelo do porasta indeksa na berzama i niza valuta“, ističe ekspert sa Instituta za primenjena ekonomska istraživanja Aleksandar Abramov.

Pored slabljenja dolara, odluka FED-a mogla bi dovesti i do naglog skoka inflacije u zemlji, dodaje stručnjak.

„Postoji mogućnost naglog skoka rasta potrošačkih cena, i to se može desiti kada se najmanje očekuje“, zaključuje Abramov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala