Ambiciozni planovi Poljske: Pomoći ćemo Americi u energetskom ratu protiv Rusije

CC0 / Marijanana / Zastave SAD, Rusije i Srbije
Zastave SAD, Rusije i Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Energetski rat, koji bukti između Rusije i SAD, poprimio je novi oblik u trenutku kada je izbila pandemija koronavirusa, a Poljska predstavlja jedno od poprišta bitki koje se odvijaju svakodnevno, ocenjuje poljski portal „Energetika 24“.

Štaviše, Poljska, koja je donedavno bila u potpunosti zavisna od uvoza gasa iz Rusije, počela je da iznosi smele planove po pitanju izgradnje gasnog čvorišta i preprodaje „plavog goriva“ iz SAD-a, Katara i Norveške svojim komšijama, ocenjuje portal.

Podseća se da je poljski predsednik Andžej Duda u junu 2019. godine u Beloj kući pregovarao s američkiom predsednikom Donaldom Trampom, a da su pregovori rezultirali time da SAD zauzmu mesto ključnog partnera u realizaciji poljskog nuklearnog projekta.

„Rusija postavlja energetske `zastavice` na mapu Evrope i ako SAD ne žele da `prespavaju` poslednje šanse za osvajanje slobodnih tržišta, trebalo bi da se aktiviraju“, ocenjuje autor članka.

Navodi se i da Poljska ima posebnu ulogu u aktuelnoj energetskoj situaciji, koja ne samo da se nalazi na raskršću ključnih energetskih tokova, već želi da oslobodi Moskve „dominacije“ kada je reč o gasu.

„Mogućost izgradnje elektrane u Evropi korišćenjem američke tehnologije zasigurno bi omelo Rusiju i izgradnji nuklearnih elektrana u beloruskom gradu Ostrovci ili u mađarskom gradu Paksu“, dodaje se.

Kao još jedan primer, poljski portal navodi i nedavni intervju sa zamenikom ministra energetike i zaštite životne sredine Ukrajine Konstantinom Čižikom, koji je izjavio da je postignut sporazum sa Amerikancima o značajnim isporukama tečnog prirodnog gasa iz SAD-a u Ukrajinu preko Poljske.

„Takvi koraci će sigurno oduzeti Rusima značajan deo evropskog „parčeta kolača“ kada je reč o gasu. Uostalom, oni su već izgubili ukrajinsko 'parče' – Kijev od 2015. godine nije kupovao 'plavo gorivo' direktno od 'Gasproma', već ga je uvozio sa evropskih tržišta. Naravno, to je ionako bila ruska sirovina, ali je bar njenu cenu diktiralo tržište, a ne Kremlj“, ističe „Energetika 24“.

Dodaje se i da svi ti događaji svedoče da borba za uticaj na energetskom tržištu između Amerike i Rusije, uprkos tome što ona traje već decenijama, prvi put poprima žestoke razmere.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala