Kapetan Dragan iz hrvatskog zatvora u karantin u Srbiju

© AP PhotoKapetan Dragan
Kapetan Dragan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan sutra će napustiti zatvor u Hrvatskoj, ali će po dolasku u Srbiju morati u karantin zbog pandemije koronavirusa.

Ovu vest je potvrdio Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac koji je u izjavi Srni rekao da  sve što je bilo isplanirano u vezi njegovim dolaskom poremetila situacija uslovljena virusom korona, te da će on vjerovatno biti obuhvaćen merama kao i svi ostali srpski državljani koji se vraćaju iz inostranstva.

"Sudbina se poigrala s njim da nakon zatvora u Australiji i Hrvatskoj mora ponovo u jednu vrstu izolacije, bez slobode kretanja. Ne znam nikoga u Hrvatskoj, ni od Srba, ni od Hrvata, da je odslužio celu kaznu. On je izdržao 13,5 godina koliko mu je i presuđeno. Nije imao sreću da izađe nakon dve trećine i sada opet ide u izolaciju i to je potpuno izvesno. Ne znamo gde će i koliko dana će to biti. Verovatno do 28 dana", rekao je Štrbac.

On je naveo da ga brojni Vasiljkovićevi saborci i prijatelji zovu za informaciju o dolasku u želji da mu organizuju doček, ali da je to u ovim okolnostima neizvodivo.

"Sve ograničava i mera vanrednog stanja. Ništa od toga neće biti za sada, ali biće vremena za sve kada prođe i kada se izborimo sa ovim virusom", rekao je Štrbac.

© AFP 2023 / ERIC CABANISKapetan Dragan
 Kapetan Dragan iz hrvatskog zatvora u karantin u Srbiju  - Sputnik Srbija
Kapetan Dragan

On je naveo da, iako Vasiljković sutra napušta zatvorsku ćeliju, još postoje neki postupci u njegovom slučaju.

"To je tužba pred Ustavnim sudom Hrvatske, gde se pokušava osporiti ova presuda koju je on već odležao. Ako se odbije ta tužba, postoji još jedan pravni lek, a to je tužba na Evropskom sudu za ljudska prava gde se može dokazivati da su mu prekršena prava garantovana Konvencijom o ljudskim pravima", rekao je Štrbac.

On je dodao da je tu i postupak pred UN.

"Kada je on izručen, onda je advokatski tim podneo taj zahtev. O njemu još nije odlučivano, a trebalo bi jednog dana da se odluči pozitivno ili negativno", rekao je Štrbac.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala