U iščekivanju hitnog sastanka G20: Postoji li šansa da se reše svetske krize?

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaSamit G20 u Argentini
Samit G20 u Argentini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Danas će se održati hitni samit grupe G20, posvećen borbi protiv virusa korona i uticaju pandemije na svetsku ekonomiju. U onlajn-konferenciji će učestvovati i ruski predsednik Vladimir Putin. Stručnjaci se slažu da će samit biti prvi korak ka rešavanju problema na međunarodnom nivou, ali da će zemljama istovremeno biti teško da se dogovore.

Kako je saoopšteno ranije, u svetlu epidemije virusa korona, samit će biti održan u formi video-konferencije. Samit je inicirala Saudijska Arabija, zemlja koja predsedava grupom G20.

Organizatori sastanka su saopštili da će se zemljama-članicama G20 pridružiti i lideri Španije, Jordana, Singapura i Švajcarske, kao i devet međunarodnih organizacija, uključujući UN, Grupu svetske banke, Svetsku zdravstvenu organizaciju i Svetsku trgovinsku organizaciju.

Vreme da prestanu ratovi

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je nekoliko dana pre samita izjavio da je potrebno ujediniti snagu i mogućnosti kako bi se svet izborio sa pandemijom. S njim se složio i portparol Generalnog sekretara UN Stefan Djudžarik, koji je rekao da se međunarodna zajednica mora ujediniti da bi pobedila virus, koji ne poznaje granice.

I generalni sekretar UN Antonio Gutereš je pozvao na primirje u svim sukobima na svetu zbog situacije sa zaraznom bolesti. Prema njegovim rečima, došlo je vreme da se stavi tačka na ratove i da se svi koncentrišu na suzbijanje Kovida-19.

Prema rečima profesora moskovske Više škole ekonomije Dmitrija Evstafjeva, bilo bi korektnije da se šef UN-a obratio konrektnim državama, koje vode ratove na teritorijama drugih zemalja, pre svega se misli na zapadne zemlje.

„Međutim, oni se svejedno neće odazvati na poziv da polože oružje u celom svetu. Za to je potrebna politička volja“, istakao je ekspert.

SAD koriste pandemiju da unište svog protivnika

U međuvremenu su pojedini svetski zvaničnici apelovali da se što pre ukinu sankcije zemljama, koje se bore protiv pandemije. Rusija je bila jedna od retkih koja je pozvala Vašington da ukine sankcije Iranu, gde vlada teška situacija zbog virusa korona.

Politički analitičar Aleksandar Asafov smatra da je malo verovatno da će nakon samita G20 biti izrađene ozbiljne mere u cilju prekidanja sankcionog pritiska Zapada.

Kako je istakao, „teško da će se SAD odreći politike sankcija, koje predstavljaju efikasno sredstvo vršenja ekonomskog i političkog pritiska na suparnike“.

„Donošenje političkih odluka diktiraju ekonomski interesi. Vašington će nastaviti da primenjuje taj metod, jer nema drugih sredstava pritiska. Zbog toga će primenjivati nove restrikcije, štaviše, koristiće virus korona kao povod“, pojasnio je analitičar.

Slično mišljenje je izneo i profesor na Fakultetu svetske politike Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“ Andrej Sidorov, koji je rekao da SAD koriste situaciju sa virusom da „unište svog protivnika“.

„Vašington će iskorisiti trenutnu situaciju da reši prioritetne zadatke“, istakao je stručnjak, dodajući da i druge zapadne zemlje deluju na taj način.

Ne treba očekivati da se sve reši

U iščekivanju onlajn sastanka lidera G20, generalni sekretar UN-a je takođe pozvao lidere ovih zemalja da pod okriljem SZO formiraju mehanizam reagovanja za zajedničko sprečavanje širenja bolesti. On je takođe najavio pokretanje plana borbe protiv Kovida-19 za koji su izdvojene dve milijarde dolara.

Prema mišljenju političkog analitičara Sergeja Sudakova, mehanizam reagovanja pod okriljem UN-a mogao bi značiti formiranje zajedničkog laboratorijskog fonda, koji bi predviđao da ukoliko jedna zemlja razvije efikasan lek protiv virusa kovid podeli otkriće sa celim svetom.

Prema njegovim rečima, na samitu G20 moglo bi biti govora o udruživanju u cilju pronalaženja vakcine, ukidanju svih međunarodnih sankcija prema svim zemljama, obustavljanje vojnih sukoba. Međutim ne treba očekivati da će se rešiti sva pitanja, zaključuje on.

Stručnjaci zaključuju da način na koji različite zemlje reaguju na pandemiju sugeriše da neće biti lako doći do zajedničkog rešenja, jer neke zemlje prosto ne umeju i ne žele da sarađuju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala