Stručnjak za infektivne bolesti ruši mitove o virusu korona

CC BY 2.0 / NIAID-RML / Virus korona pod mikroskopom
Virus korona pod mikroskopom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef katedre za infektivne bolesti Univerziteta Merilend, Fahim Junus, oglasio se na Tviteru povodom brojnih zabluda koje se u javnosti pojavljuju u vezi sa virusom korona.

Junus je napisao da želi da „razjasni stvari“ i „razbije“ raširene zablude.

Da li će na leto virus korona nestati i kakvu ulogu imaju komarci

Kao prvu zabludu Junus navodi da će virus korona nestati u letnjim mesecima i objašnjava zašto je to pogrešno.

„Prethodne pandemije nisu sledile vremenske obrasce, a osim toga, kad nama stigne leto, na južnoj hemisferi biće zima. Virus je globalan“, obrazložio je Junus.

Prema njegovom mišljenju, pogrešna je i teza da se na leto virus brze širi zbog ujeda komaraca.

​Junus ističe da se ova infekcija širi kapljično, a ne preko krvi.

„Komarci ne doprinose širenju zaraze“, naveo je on.

Ko može, a ko ne može da zadrži dah 10 sekundi

Još jedna od zabluda je da „ako možete da zadržite dah 10 sekundi bez nelagodnosti, nemate koronu“, napominje Junus. On ukazuje da većina mladih pacijenata sa virusom korona može da zadrži dah duže od 10 sekundi, a da mnoge starije osobe bez virusa to neće moći da urade.

Kao sledeću zabludu navodi da treba da damo krv, s obzirom da testiranje na virus nije svakome omogućeno, a da će banka krvi testirati da li je virus prisutan.

Veš na žici - Sputnik Srbija
Srpski epidemiolog pojasnio da li se virus korona prenosi preko odeće
Nijedna banka krvi ne testira virus korona, tako da ovaj pokušaj neće uspeti. Davanje krvi je humana misija, ono mora da bude motivisano pravim razlozima“, naveo je Junus.

O zabludi da virus korona živi u grlu i da zato treba piti puno vode da bi se virus „oterao“ u stomak, gde će ga kiselina ubiti, Junus piše:

Virus može ući preko grla, ali prodire u ćelije domaćina. Ne možete ga ‘oprati’. Prekomerni unos vode nateraće vas da otrčite do toaleta“.

Kritike da je držanje fizičkog rastojanja preterana reakcija i da virus neće naneti veliku štetu, Junus ubraja u još jednu zabludu i poručuje:

„Ako ne bude prevelikog broja infekcija (čemu se nadam) to će zapravo dokazati da je socijalno distanciranje delovalo. Ne može se reći da virus nikad nije bio krupna stvar“.

Prokomentarisao je i upoređivanje broja poginulih u saobraćajnim nesrećama za godinu dana (30.000 ljudi) sa virusom korona i ukazao da saobraćajne nezgode nisu zarazne, da se njihova smrtnost ne udvostručuje svaka tri dana i da ne izazivaju masovnu paniku ili pad tržišta.

Sapun najbolje sredstvo zaštite

Kao još jednu od zabluda navodi da su „sredstva za dezinfekciju ruku bolja od sapuna i vode“.

CC0 / pixabay / Sapun i voda ubijaju i ispiraju virus sa kože.
Stručnjak za infektivne bolesti ruši mitove o virusu korona - Sputnik Srbija
Sapun i voda ubijaju i ispiraju virus sa kože.

„To je pogrešno. Sapun i voda zapravo ubijaju i ispiraju virus sa kože (ne može da prodre u ćelije naše kože), a takođe čisti i vidljivu prljavštinu“, istakao je Junus.

Tvrdi i da je pogrešna teza da je jedna od najboljih strategija za sprečavanje širenja virusa da se sva vrata u domu očiste dezinfekcionim sredstvima.

Pranje ruku i držanje distance od drugih ljudi najbolja je praksa. Ako nemate u kući pacijenta zaraženog virusom, različite površine u njoj ne bi trebalo da predstavljaju veliki rizik“, zaključio je Junus, specijalista za infektivne bolesti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala