Putin na samitu G20: Uvesti moratorijum na sankcije zemljama pogođenim pandemijom

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin na video-samitu G20
Predsednik Rusije Vladimir Putin na video-samitu G20 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je lidere G20 da uvedu moratorijum na različita ograničenja za zemlje koje su najviše pogođene virusom korona.
„Mnogo se sada govorilo o potrebama za obezbeđivanje lanaca isporuka. To je svakako, važno. Ali jednako je važno tokom perioda krize stvoriti takozvane zelene koridore, oslobođene od trgovinskih ratova i sankcija, za međusobne isporuke lekova, hrane, opreme i tehnologija“, naglasio je Putin tokom virtuelnog samita G20.

Putin je istakao da bi „u idealnom slučaju“ zemlje G20 „trebalo da uvedu zajednički moratorijum na ograničenja za osnovne proizvode, kao i finansijske transakcije za njihovu kupovinu“. „Pre svega, govorim o zemljama koje su najviše pogođene pandemijom“, dodao je ruski lider.

„Na kraju krajeva, radi se o životima ljudi, to je čisto humanitarno pitanje. Ova pitanja ne treba da budu politička”, dodao je on.

Putin je istakao i da zemlje ne mogu sebi da priušte da se ponašaju po principu „svako za sebe“, jer će kriza neminovno ostaviti svoj dugoročan trag na globalni razvoj.

On je dodao da je državama-članicama G20 potreban zajednički plan podrške ekonomijama u uslovima pandemije virusa korona.

„Svima nama (članicama G20) potreban je zajednički akcioni plan za stabilizaciju situacije, podršku našim ekonomijama i uspostavljanje poverenja na svetskim tržištima“, rekao je Putin u svom govoru na samitu G20 koji je održan danas u obliku video-konferencije.

Putin je predložio da se razmisli o stvaranju specijalnog fonda pod okriljem MMF-a, koji bi se finansirao sredstvima centralnih banaka, a zatim dati pravo svakom članu MMF-a da pozajmljuje sredstva iz datog fonda proporcionalno njegovom udelu u svetskoj ekonomiji dugoročno sa nultom stopom. 

On je istakao da bi zajednička istraživanja svih zemalja G20 mogla ozbiljno da ubrzaju razvoj vakcine i lekova protiv koronavirusa.

Ruski lider zaključio je da je među zemljama potrebna redovna razmena informacija o razvoju pandemije i merama koje se preduzimaju za njeno suzbijanje.

Danas je održan prvi u istoriji virtuelni samit Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) posvećen merama borbe protiv pandemije koronavirusa. On je podrazumevao da lideri svih 20 zemalja učestvuju u onlajn konferenciji iz svojih kancelarija uz simultane prevodioce.

Predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovao je u samitu iz svoje kancelarije u rezidenciji u predgrađu Moskve. Sam razgovor lidera bio je zatvoren za javnost.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta epidemiju novog virusa korona za pandemiju. Prema najnovijim podacima u sveta je zaraženo više od 490.000 ljudi, od kojih je više od 22.000 umrlo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona KOVID-19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala