Potpuna izolacija i suzavci: Kako se svet bori protiv pandemije /video/

© Sputnik / Alessandro Rota / Uđi u bazu fotografijaŽena sa maskom na pustim ulicama Italije
Žena sa maskom na pustim ulicama Italije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pandemija virusa korona naterala je skoro ceo svet u karantin. Na planeti je do sada od virusa korona obolelo 472.499 ljudi, a države preduzimaju različite vanredne mere kako bi izašle na kraj s opasnom zarazom, prenosi televizija „Zvezda“.

I dalje je najteža situacija u Italiji, gde su u poslednjih 24 časa umrle 683 osobe, dok je ukupan broj žrtava pandemije u zemlji 7.500. To znači da je svaka treća osoba, koja je preminula od virusa korone - Italijan.

Dok se broj zaraženih virusom korona u svetu bliži brojki od pola miliona, šef Svetske zdravtsvene organizacije (SZO) Tedros Gebreisus je konstatovao da je čovečanstvo propustilo šansu da izbegne pandemiju. Prema njegovom mišljenju, trebalo je aktivno delovati još pre mesec dana da bi se epidemija suzbila u korenu. Sada samo preostaje da se preudzmu vanredne mere.

U Francuskoj je u borbi protiv virusa korona zvanično uključena vojska, koja će pomagati stanovništvu. Francuski lider Emanuel Makron obećao je lekarima milijarde evra za modernizovanje bolnica, istina, nakon završetka pandemije. Francuzima sada samo preostaje da se mole za zdravlje obolelih i da oplakuju preminule. Širom cele zemlje uveče zvone crkvena zvona, piše „Zvezda“.

U Keniji, kao i u Francuskoj, uključena je vojska. U gradu Kisumu bili su čak prinuđeni da upotrebe suzavac kako bi zatvorili pijacu i naterali trgovce i kupce da odu kući u karantin.

Pooštroene su mere i u Jermeniji, gde je od srede na snazi opšta mera samoizolacije. Poštovanje karantina kontroliše policija na oklopnim vozilima.

A u Indiji policija je naterala lica koja su kršila mere karantina da rade čučnjeve i pritom ponavljaju: „Ne mislim o drugima, ali neću se više tako ponašati“.

U SAD se za sada ne preduzimaju takve mere, ali je situacija svakim danom sve teža. Kada je reč o brzini širenja bolesti, SAD prestižu sve ostale zemlje. Epicentar pandemije je u Njujorku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala