Pompeo: Nudimo nagradu od 15 miliona dolara za informacije o Maduru

© AP Photo / Mandel NganMajk Pompeo
Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo pravde SAD optužilo je predsednika Venecuele Nikolasa Madura i još nekoliko predstavnika rukovodstva te zemlje za umešanost u trgovinu drogom, a Stejt department je za informacije o Madurovoj umešanosti ponudio nagradu od 15 miliona dolara, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.
„Danas je Stejt department objavio nekoliko nagrada za informacije koje bi pomogle u hapšenju i osuđivanju venecuelanskih državljana protiv kojih je američko Ministarstvo pravde podiglo optužnice zbog njihove uloge u međunarodnoj trgovini drogom“, navodi se u saopštenju Majka Pompea.

Pompeo je istakao da su vlasti SAD za Madura ponudile nagradu od 15 miliona dolara, a za ostale optužene venecuelanske državljane po 10 miliona dolara.

Kako se još navodi u saopštenju američkog Ministarstva pravde, Maduru i nekoliko njegovih saradnika preti doživotna kazna zatvora zbog podignutih optužbi.

Prema saopštenju, Maduro je optužen po četiri tačke optužnice: „učestvovanje u narko-terorističkom zločinačkom dogovoru“, „zločinački dogovor u cilju uvoza kokaina u SAD“, „posedovanje i korišćenje mitraljeza i eksplozivnih naprava u okviru navedenog zločinačkog dogovora“, kao i zločinački dogovor o korišćenju takvog oružja i naprava.

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Venecuele Nikolas Maduro
Pompeo: Nudimo nagradu od 15 miliona dolara za informacije o Maduru - Sputnik Srbija
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro

Reč je o isporukama narkotika u SAD preko kolumbijske grupe „Revolucionarne oružane snage Kolumbije“.

Svaka od ovih tačaka predviđa zatvorsku kaznu do doživotnog zatvora.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp za vreme godišnjeg obraćanja Kongresu izjavio kako namerava da sruši vladu Nikolasa Madura.

Situacija u Venecueli

Podsetimo, nakon što su početkom 2019. godine u Venecueli započeli masovni protesti protiv legitimnog predsednika zemlje Nikolasa Madura, američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da Vašington više neće priznavati vlast na čelu sa Madurom, koji je sa svoje strane objavio prekid diplomatskih odnosa sa Vašingtonom.

Pored toga, američke vlasti su pored nekoliko drugih zemalja podržale Huana Gvaida, predsednika Nacionalne skupštine, koju kontroliše opozicija, a koji se dva puta proglašavao za „privremenog predsednika“. Drugu „zakletvu“ položio je ovog januara.

U Moskvi su Gvaidov „predsednički status“ nazvali nepostojećim.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala