Podzemno sklonište od mikroba: Izgradnja bunkera – privredna grana u vrtoglavom usponu

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaBunker, sklonište
Bunker, sklonište - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pandemija virusa korona gotovo je sahranila brojne industrijske grane, ali nekima je donela i procvat. Izgradnja skloništa i bunkera je jedna od njih.

Tržište podzemnih skloništa prolazi kroz period neviđenog rasta zahvaljujući pandemiji koronavirusa.

Klajd Skot, osnivač teksaške kompanije „Rajzing S“ kaže da je ovih dana primio značajan broj narudžbi svojih proizvoda.

Dodaje da sve više i više ljudi postavlja pitanja o njegovim proizvodima, a porast interesovanja za bunkere i podzemna skloništa ocenjuje rečima – „bez presedana“.

„Rajzing S“ ima raznovrsnu ponudu. Najjeftiniji, jednosobni čelični mini bunker sa jednim krevetom na sprat, kuhinjskim pultom i šporetom i toaletom košta 39.000 dolara. Najluksuznija verzija skloništa sa teretanom, saunom, bazenom, kuglanom, strelištem i garažom košta 8,3 miliona dolara.

Klajd Skot koji je izgradio atomska skloništa za Kanje Vesta i Kim Kardašijan prethodno je imao rast poslovanja zbog političkih razloga. U intervjuu iz 2108. godine rekao je da mu je potražnja skočila pet do sedam puta posle pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima. Ovo je prvi put da mu je poslovanje podstaknuto zdravstvenom krizom.

Skot je ubeđen da bunkeri mogu biti efikasna zaštita od virusa korona jer dok boravite u njima nemoguće je ostvariti komunikaciju sa „vanjskim svetom“. Ipak, upozorava da ne bi trebalo zanemariti ni savete zdravstvenih radnika – socijalno distanciranje, često pranje ruku i ne dodirivanje lica.

Ron Habard, vlasnik teksaške kompanije „Atlas survajvl šelter“ takođe primećuje da je porastao broj porudžbina sa izbijanjem pandemije koronavirusa.

Habard, čija je kompanija jedna od najvećih u Sjedinjenim Državama, ubeđen je da je „virus samo pomogao ljudima da donesu odluku“ da kupe sklonište.

Dejvid Dejvis, direktor marketinga „Ju-es sejf rum“ iz Severne Karoline kaže da Amerikanci sve više shvataju da je bezbednost, bilo da je ugrožena prirodnim katastrofama ili nukleranom ili biološkom pretnjom, „neophodna mera predostrožnosti“ za svaku porodicu.

SAD su treća naviše pogođena država epidemijom koronavirusa na svetu, posle Kine i Italije, sa oko 69.000 obolelih i 1.050 umrlih, prema podacima Džon Hopkins univerziteta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala