Počeo prvi u istoriji virtuelni samit G20

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin učestvuje na virtuelnom samitu G20
Ruski predsednik Vladimir Putin učestvuje na virtuelnom samitu G20 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Počeo je prvi u istoriji virtuelni samit Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) posvećen merama borbe protiv pandemije koronavirusa.

Virtuelni samit podrazumeva da lider svih 20 zemalja posmatraju onlajn konferenciju iz svojih kancelarija uz simultane prevodioce.

Ove godine samitom predsedava Saudijska Arabija, usled čega je kralj Salman ben Abdel Aziz el Saud prvi imao reč.

„Sprovodimo ovaj susret jer želimo da pokažemo odgovornost budući da predstavljamo 20 najrazvijenijih ekonomija sveta i borimo se protiv koronavirusa. Neophodno je da preduzmemo odlučujuće mere na različitim nivoima“, rekao je on.

Putin učestvuje na samitu G20

Ruski predsednik Vladimir Putin priključio se virtuelnom samitu G20 iz svoje kancelarije u rezidenciji Novo-Ogarevo, a pored njega u kancelariji predsednika su i ministar finansija Rusije Anton Siluanov i predstavnica Rusije pri G20 Svetlana Lukaš.

Kako prenose mediji, na stolu pred Putinom stoji ogromna crvena fascikla, ali nije poznato šta se u njoj nalazi.

Kako je ranije najavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, današnji samit G20 biće zatvoren za medije, a očekuje se da će na kraju sastanka biti usvojena zajednička deklaracija.

Ko sve učestvuje u samitu G20

Pored G20, na samitu učestvuju i Španija, Jordan, Singapur i Švajcarska. Takođe, Vijetnam predstavlja zemlje Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN), Južnoafrička republika zastupa i Savez afričkih zemalja, dok UAE zastupa interese Saveta za saradnju arapskih zemalja Persijskog zaliva. Istovremeno, Ruanda zastupa interese Novog partnerstva za razvoj Afrike.

Prisutne su i međunarodne organizacije kao što su Ujedinjene nacije, Svetska zdravstvena organizacija, Svetska trgovinska organizacija, Svetska banka, Međunarodni monetarni font i druge.

Niko do sada nije mogao da precizira kakve će mere biti predložene na samitu, iako se pretpostavlja da će najviše reči biti upravo o planu borbe protiv koronavirusa, ali i o ekonomskim posledicama ove pandemije po svet.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala