Otkrivene karakteristike S-500 „Prometej“ – ubice satelita i balističkih raketa

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni raketni sistem S-400 "Trijumf"
Protivvazdušni raketni sistem S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski protivvazdušni raketni sistem S-500 „Prometej” rušiće sve na maksimalnoj udaljenosti i visini, a od njega neće moći da se sačuvaju ni balističke rakete, ni sateliti, ni borbeni avioni pete generacije, ističu eksperti.

Sistem S-500, koga nazivaju i „ubicom satelita“, prvi je PVO i PRO sistem koji će moći da uništava protivničke satelite u niskoj orbiti, ali i da štiti zemlju od napada iz kosmosa.

„Sistem je u stanju da uništava ne samo aerodinamičke ciljeve (avione, helikoptere i druge vazdušne ciljeve), nego i balističke ciljeve, krstareće rakete. Ako smo ranije govorili o silaznom delu — to se odnosi na S-400, onda S-500 može uništiti ciljeve u uzlaznom i srednjem delu trajektorije leta balističke rakete. Pri tom, sistem može da uništi metu na visini od 200 kilometara i ima domet do 600 kilometara. Oružje može da uništi protivsatelitske sisteme ili direktno satelite u niskoj orbiti. Još jedna odlika ovih sistema je visoka zaštićenost“, ističe vojni ekspert Sergej Hatiljev.

S-500 ozbiljna pretnja NATO-u

Sistem može da detektuje i istovremeno uništi do 10 balističkih supersoničnih ciljeva, koji lete brzinom do sedam kilometara u sekundi.

Raketama S-500, kako tvrde ruski eksperti, ne mogu da pobegnu ni stelt avioni, poput ponosa američkog ratnog vazduhoplovstva F-22 i F-35, lovaca pete generacije.

Ipak, većina tehničkih karakteristika S-500 za sada ostaje državna tajna.

Brodovi ruske Crnomorske flote - Sputnik Srbija
Da li je Crnomorska flota pretnja za NATO

Trenutno se u Rusiji završava testiranje pojedinačnih elemenata moćnog protivvazdušnog raketnog sistema nove generacije S-500 „Prometej“, koga zapadni mediji vide kao ozbiljnu pretnju NATO-u.

Očekuje se da će serijske isporuke ruskoj vojsci početi 2025. godine i da će ovaj sistem postati jedan od ključnih elemenata protivraketne odbrane Rusije.

„Trenutno se radi na sistemu lansirne opreme, raketa i sistema za upravljanje. Uvođenjem ovog kompleksa stvorićemo raketnu odbranu velikih čvorišta, administrativnih centara, a to će biti osnova vojno-kosmičke odbrane celokupne teritorije zemlje“, rekao je za Sputnjik Sergej Hatiljev, vojni ekspert i bivši načelnik Komande za specijalne namene PVO i PRO ruskog Ratnog vazduhoplovstva. 

Generalni direktor Konstruktorskog biroa za specijalnu mašinogradnju Vladimir Dolbenkov je rekao da su za snage PVO i PRO stručnjaci napravili agregate vazdušno-raketnog sistema nove generacije „Trijumfator-M“, a da je sledeća faza testiranje sistema u celosti.

Kako je precizirao, trenutno se završava testiranje lansirnog sistema, sastavnih delova višenamenskog lokatora i lokatora PRO, opremljena šasija za borbeni kontrolni centar i transportne jedinice za radarski sistem za rano upozoravanje.

S-500 „Prometej“ nije za prodaju

Eksperti podsećaju da je raketni sistem zemlja-vazduh S-500 „Prometej“ potpuno nova generacija univerzalnog kompleksa dalekog dometa i presretanja u vazduhu s povećanim potencijalnom protivraketne odbrane.

Hipersonična raketa - Sputnik Srbija
Rusija testira najnoviji mobilni lansirni sistem koji može da obara satelite

Po svojim karakteristikama sistem S-500 „Prometej“ značajno će prevazilaziti svog prethodnika S-400 i američki sistem „Patriot“.

„Ako za druge sisteme kažu da nemaju analoge, a to je često samo slogan, onda o sistemu S-500 to mogu potvrditi svi vodeći stručnjaci, uključujući i zapadne i već su dali takvu procenu“, rekao je Hatiljev.

Za razliku od sistema S-400 koje je Rusija prodala Kini i Turskoj i za koji su zainteresovane mnoge zemlje, najnoviji S-500 Moskva ne planira da u doglednoj budućnosti prodaje „ni za kakve pare“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala