Nemir, kruže crne vesti, preti blokada: Kako je baš Valjevo postalo veliko žarište korone u Srbiji

© Foto : DjordjeDjokovicPrazan trg u Valjevu zbog koronavirusa
Prazan trg u Valjevu zbog koronavirusa - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Valjevo je koronavirus ušao preko čoveka koji je u februaru bio u Austriji, a po povratku boravio na proslavi jedne valjevske firme u mestu Lelić koja je održana krajem meseca. Tek 14. marta njegov test se pokazao pozitivnim, ali je tada već bilo kasno, pa je Valjevo trenutno jedno od najvećih žarišta u Srbiji.

Novinarka valjevskih internet novina „Kolubarske“ Darija Ranković, kaže za Sputnjik da Valjevci ocenjuju svoj grad najvećim žarištem virusa KOVID-19  u zemlji, jer prema poslednjim podacima i 46 zaraženih u odnosu na mali broj stanovnika, on to i jeste.

Nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da je Valjevo jedno od žarišta virusa korona i najavi mogućeg zatvaranja grada po uzoru na kineski model, prema svedočenju naše sagovornice, u ovom gradu se od ranog jutra priča kako će postati srpski Vuhan. Valjevci strahuju da će biti u karantinu, da neće biti dozvoljen ni ulazak ni izlazak iz grada, što većinu plaši i pravi neki nemir.

Gost iz Austrije uneo virus u Valjevo koje je postalo žarište

„Ispostavilo se da je na toj proslavi koja je organizovana u jednom etno restoranu u selu Lelić bio jedan gost koji je bio zaražen koronavirusom, ali on to nije znao. Nekoliko dana pre te proslave se vratio iz Austrije sa službenog puta. Na granici ga niko nije pregledao niti uputio da ide u izolaciju ili da se javi zdravstvenoj ustanovi. Desetak dana nakon te proslave je završio u Domu zdravlja, a potom i na pulmologiji Valjevske bolnice, da bi 14. marta stigla potvrda da je pozitivan na koronavirus“, priča nam novinarka „Kolubarskih“.

Posledice ove proslave su se odrazile na zaposlene u dve najveće zdravstvene ustanove u Valjevu, Domu Zdravlja i Valjevskoj bolnici, zbog toga što je ovaj pacijent ne znajući da ima virus „prošetao“ njihovim prostorijama. Na proslavi je takođe prisustvovao i jedan sveštenik čija bliska rođaka radi u Zavodu za javno zdravlje, pa je preko njega i ona prenela virus na svoje kolege.

© Foto : DjordjeDjokovicPosledice proslave u Leliću jesu zaraženi medicinski radnici u Valjevu
Nemir, kruže crne vesti, preti blokada: Kako je baš Valjevo postalo veliko žarište korone u Srbiji  - Sputnik Srbija
Posledice proslave u Leliću jesu zaraženi medicinski radnici u Valjevu

Supruga vlasnika firme koja je organizovala proslavu u Leliću je doktorka zaposlena u Domu zdravlja, pa je prema rečima naše sagovornice i u ovoj ustanovi situacija teška s obzirom na zarazu među medicinskim osobljem. Ne rade, kako kaže, odeljenje medicine rada, dok po nekoliko timova ne radi ni u hitnoj pomoći ni na ostalim odeljenjima, i to je ono što je veliki problem u Valjevu.

Krušik neće raditi od sledeće nedelje

Naša sagovornica smatra da bi fabrika Krušik koja broji više od 3200 zaposlenih, kao i italijanska fabrika Vali trebalo da budu zatvorene kako bi se suzbila epidemija koronavirusa. Fabrika Gorenje je zatvorena pre desetak dana po naredbi vlasnika da sva evropska postrojenja prestanu sa radom.

© Foto : DjordjeDjokovicGrađani Valjeva poštuju mere protiv širenja koronavirusa
Nemir, kruže crne vesti, preti blokada: Kako je baš Valjevo postalo veliko žarište korone u Srbiji  - Sputnik Srbija
Građani Valjeva poštuju mere protiv širenja koronavirusa
„O Krušiku je juče podignuta da tako kažem mala revolucija kada se gradom proširila još nezvanična informacija, da je Valjevac koji je u sredu preminuo, a imao 61 godinu i bio radnik Krušika, navodno oboleo od koronavirusa jer je bio u kontaktu sa obolelim sveštenikom koji je bio na proslavi u Leliću i koji je takođe oboleo. Kada je taj radnik preminuo, a radio je u kovačnici Krušika, ona je zatvorena i neće raditi do 6. aprila. Holding kompanije još radi, i kako su mi rekli, samo da se završe još neki poslovi, pa će najverovatnije od sledeće nedelje ceo Krušik biti zatvoren“, prenosi Rankovićeva za Sputnjik.

Samo da se epidemija zaustavi

Problem u Valjevu pored „nulte“ proslave, jesu i mnoge druge koje su održane krajem prošlog i početkom ovog meseca.
Valjevci su do sada ušli u rutinu i organizovali svoje živote u skladu sa merama protiv širenja koronavirusa. Prodavnice u gradu su dobro snabdevene i u slučaju zatvaranja grada snabdevenost neće predstavljati problem.

„Valjevcima je važno da se ova epidemija zaustavi, i ne pitaju, da se tako izrazim, koliko košta, spremni su na svaku meru i svaku odluku, samo da se epidemija zaustavi i da ne bude toliko obolelih. I naravno, pre svega, da što manje bude preminulih“, zaključuje naša sagovornica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala