Nema koncerata – nema ni šou-biznisa. Kako muzičari preživljavaju pandemiju /video/

© Depositphotos.com / DarknulaRok koncert
Rok koncert - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetski šou-biznis je u krizi i za sada se ne zna da će moći da se oporavi. Festivali se masovno otkazuju, zatvaraju se pozorišta i koncertne dvorane, a koncerti se odlažu. Muzičari su ispričali kako provode vreme u karantinu.

Društvene mreže omogućuju umetnicima da ih publika prati i bez nastupa uživo.

„Bog metala“ Rob Halford, frontmen britanske hevi metal grupe „Džudas prist“ pokazuje kako obrisati narukvice i lance alkoholnim maramicama, bez kojih nijedan pravi ljubitelj metala ne izlazi na ulicu (mada je pre toga posavetovao da je bolje uopšte ne izlaziti napolje).

S druge strane, Glorija Gejnor uz muziku svog najvećeg hita „I Will Survive“ uči fanove kako pravilno da peru ruke.

 

Pol Stenli iz čuvene grupe „Kis“ snima svog oca, koji takođe poštuje režim izolacije, ali istovremeno s uživanjem radi jutarnju gimnastiku – pritom će napuniti 100 godina za nekoliko dana.

Međutim, glavna zvezda „Instagrama“ postao je, naravno, gitarista grupe „Kvin“ Brajan Mej, koji svakodnevno objavljuje nove video-snimke za obožavatelje, na kojima svira, ali istovremeno, upozorava da karantin treba da se poštuje.

Brajan je, uzgred rečeno, veoma odgovoran i donekle zabrinut (što ni sam ne krije), te privremenu izolaciju doživljava kao ličnu bol i veliku odgovornost.

Redovno se na Instagramu oglašava i pevač Robi Vilijams, čiji fanovi poručuju pesme a on peva za njih.

Bez apokaliptičnih raspoloženja

Dok je ideja o karantinu bila još uvek daleko, neki muzičari su namerno ignorisali bilo kakva apokaliptična raspoloženja.

Tako su, na primer, najpoznatiji rok bendovi „starog kova“ na planeti „Dip parpl“ i „Roling stouns“ čak odbili da prilagode raspored koncerata, rekavši da su alkohol i droga su ubijali mnogo više nego „neki koronavirusi, što znači da ćemo izaći na kraj s njim“.

Međutim, kada su organizatori turneja i koncertnih dvorana otkazali sva dešavanja, rok veterani su se takođe morali da prihvate situaciju.

Til Linderman, frontmen nemačkog metal benda „Ramštajn“, koji je stigao na turneju u Rusiju kada su tek zabranjene masovne manifestacije od preko 5.000 ljudi, izvukao se na kvarno. Umesto jednog koncerta na stadionu, održao je dva - publiku su jednostavno podelili, a Lindeman je dva puta održao koncert.

On se pritom pojavio na sceni u plastičnoj kugli koja ga je navodno štitila od virusa, a zatim izašao iz nje i održao koncert u uslovima opasnim po zdravlje.

Virus korona ne štedi nikoga 

Nažalost, koronavirus je bio nemilosrdan prema nekim umetnicima – mali razmak između koncerata značajno je povećao rizik od infekcije.

Virusom korona zarazili su se čuveni operski pevač Plasido Domingo, bubnjar američke grupe „Det Endžel“ Vil Kerol i klavijaturista rok grupe „Bon Džovi“ Dejvid Brajan.

Oni su pod nadzorom lekara i apeluju na fanove putem društvenih mreža da budu odgovorni prema svom zdravlju i okruženju.

Muzika u praznom i virtuelnom prostoru

Organizatori nastupa ne ostavljaju publiku bez željenih spektakla.

S tim u vezi, slavni pijanista Denis Macujev održao je seriju koncerata u Moskovskoj filharmoniji (naravno, u praznoj dvorani), a više od 1.500 ljudi su gledali prenos.  

Mnogi koncertni programi i festivali premešteni su u virtuelni prostor. Na taj način trenutno funkcionišu Metropolitanska opera, Bečka i Bavarska opera, Berlinska filharmonija, Marinski teatar u Sankt Peterburgu i druga pozorišta.

Postoji još jedan način da se vreme provede u karantinu, kojem mnogi muzičari pribegavaju - komponovanje muzike.

Brajan Mej nagoveštava da ima ideje za novi album, a gitarista „Metalike“ Kirk Hamet priprema novi album benda, koji bi mogao da izađe sledeće godine.

Kako domaći umetnici izlaze na kraj sa karantinom

Na našoj sceni takođe postoji inicijativa, srpski muzičari se koroni suprotstavljaju pesmom.

Evo kako se protiv virusa bori kantautorka Ana Ćurčin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala